Gastronomija Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Romėnai pradėjo Andalūzijoje auginti kviečius ir vynmedžius. Arabai išmokė auginti sodus, įdiegė drėkinimą, tobulino alyvmedžių auginimą bei aliejaus gamybą. Pagrindiniai šio regiono patiekalai valgomi šaukštu, todėl mitybos tradicija vadinama „šaukšto“ virtuve. Atlantas ir Viduržemio jūra, kalnai, derlingos lygumos ir drėgni slėniai – visą tai rasite nukėlę garuojančio puodo dangtį.

Nelaikome savęs kulinarijos ekspertais ar maisto kritikais. Bendraujame su tais, kurie išmano vietos virtuvę ir pasakojame ką iš jų sužinojome.


Naujausios istorijos

Kopėtėlės peliukui
Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas

Kopėtėlės peliukui

Buvo laikai, kai atėjus siestai González Byass vyno daryklos darbininkai susėsdavo šešėlyje, išsitraukdavo atsineštus pietus, įsipildavo chereso taurę ir lėtai mėgaudavosi ilsėdami pavėsiu, maistu ir aperityvu. Besiilsinčią kompaniją pamėgo ir vietinio rūsio peliukas.

Read More
Ruta de las tapas. Vaikštome užkandžiaudami
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Ruta de las tapas. Vaikštome užkandžiaudami

Lapkritis galutinai sugrąžina vasaros išbalansuotus Andalūzijos miestus į įprastas vėžes – turistai išsivažinėjo, restoranus ir barus atsikovojo vietiniai, todėl galima grįžti į įprastinį gyvenimo ritmą. Su rudeniu trumpam atkeliauja ir sezoninė melancholija - greičiau temsta, norisi likti namuose, o ne vaikštinėti po apylinkes ar miesto gatvėmis.

Read More
La ramblos butelis
Gėrimai Mindaugas Gėrimai Mindaugas

La ramblos butelis

Keliaudami po Guadix, pas vietos keramikus nusipirkome originaliai atrodantį molinį indą vandeniui. Kažkokios TV laidos metu teko matyti, kaip iš tokio butelio darbininkai geria vandenį, todėl pagalvojom, kad kada nors „pravers ūkyje“ vasaros karščių metu. Indas yra gana talpus, pagamintas iš molio, todėl nėra lengvas ir nelabai tinka žygiams po kalnus, todėl kol kas naudojome kaip dekoratyvinį elementą. Taip galvojau kol neišbandžiau ir nesužinojau šio indo istorijos.

Read More
Romėnų actas vinagre
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Romėnų actas vinagre

Ilgo žygio metu Romos legionierius svajodavo apie poilsį ir... actą. Na gal ne apie kaušą gryno acto, bet jo mišinį su vandeniu. Toks mišinys vadinosi posca ir net šiltas puikiai malšino troškulį, sudrėkindavo lūpas ir atstatydavo jėgas. Kartais posca pagardindavo žolelėmis ir medumi. Tai buvo neblogo skonio, gaivinantis, truputį alkoholio turintis gėrimas, kurį saugu gerti.⠀

Read More
Apie vyną ir moteris
Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas

Apie vyną ir moteris

XII amžiuje, Granados mieste susitiko pokalbiui du vyrai – vietos šviesuolis Abu Hamidas ir kažkuris vengrų karalius. Pokalbio metu Vengrų karalius leido pasišaipyti užsimindamas, kad musulmonų karalius uždraudė gerti vyną, bet vyrams leido turėti keturias teisėtas žmonas ir norimą kiekį vergių sugulovių, pastebėdamas, kad tai neprotinga, nes vynas suteikia vyro kūnui stiprybės, kurios tikrai reikia turint tokį kiekį moterų.

Read More
Visa tiesa apie kaštanius
Aperatyvai, Gastro kultūra Mindaugas Aperatyvai, Gastro kultūra Mindaugas

Visa tiesa apie kaštanius

„Ant keturiasdešimt kaštonų žalių peiliai priraižė širdžių ir strėlių, galvoja kaštonai: ir kam ta kančia, sako: pabėkim iš čia! “ Taip taip - tai Antanas Saulynas, šiai dainai parašęs žodžius, leido po kaštonais bedūsaujančioms porelėms mylėtis, bučiuotis ir aštriais peiliais fiksuoti jausmus ant medžių kamienų. Tokio barbariškumo neapsikentę kaštonai (visi 40!) iš parko pasišalino nežinoma kryptimi, todėl porelės liko...ant ledo. Andalūzijoje auga ne mums žinomi kaštonai, bet kaštainiai – ar su jais elgiamasi gražiau, požiūrio reikalas.

Read More
Mišių vynas
Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas Gastro kultūra, Gėrimai Mindaugas

Mišių vynas

Ar kada susimąstėte koks vynas vertas tapti Kristaus krauju? Bažnytinėje Kanonų teisėje nustatyta, kad viena pagrindinių mišių vyno savybių - jis turi būti iš vynmedžio vaisiaus (plg. Lk 22,18), natūralus ir be priedų. Vyną mišioms gali gaminti tiek vienuolynas, tiek ir pasaulietinė kompanija, svarbu tai, kad gamintojas būtų gavęs kurijos pritarimą, o vynas atitiktų būtinus cheminius reikalavimus. Mišioms naudojamas tiek raudonas, tiek ir baltas vynas. Pastarasis praktiškesnis, nes nesutepa altoriaus šluostės, kuria valoma taurė ir ant jos nelieka dėmių.

Read More
Trijų Karalių pyragas
Saldumynai, Proginiai patiekalai Mindaugas Saldumynai, Proginiai patiekalai Mindaugas

Trijų Karalių pyragas

Ispanijoje žiemos švenčių dovanas vaikams neša Trys Karaliai. Būtent sausio 6 dieną į Betliejuje užsuko Kasparas, Merkelis ir Baltazaras ir gausiai apdovanojo kūdikėlį Jėzų brangiomis dovanomis. Iki Trijų Karalių Ispanijos parduotuvėse gausu dovanų ieškotojų. Tačiau yra dar vienas būtinas pirkinys, sutinkant Tris Karalius - pyragas, savo forma panašus į karaliaus karūną – „El Roscón de Reyes“. Pyrago dėžutėje dedama popierinė karūna, o į pyrago vidų - dvi simbolinę reikšmę turinčios detalės - pupelė ir karaliaus figūrėlė.

Read More
100% IBÉRICO kumpis
Aperatyvai, Produktai Mindaugas Aperatyvai, Produktai Mindaugas

100% IBÉRICO kumpis

“Jamón ibérico” Andalūzijos ir pasaulio gastronomijai yra toks svarbus, jog ateityje tikrai apie jį parašysime kelių dalių straipsnį, na o šiandien apie jį pasakojame glaustai. Taigi – yra toks “Jamón ibérico”, su niekuo nesulyginamo skonio, burnoje tirpstančios struktūros ir kainuoja tikrai nemažus pinigus. Svarbu žinoti, kad ne visi „ibérico” yra tikri. Ispanijoje yra tik 4 vietovės, kurių ibérico yra “tikrasis ibérico”, o dvi iš šių vietovių randasi Andalūzijoje – D.O.P. Jabugo ir D.O.P. Los Pedroches.

Read More
Nepatogūs indai
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Nepatogūs indai

Muziejų ekspozicijose galite pamatyti amforas – keramikinius, smailaus dugno formos, dvi asas turinčius indus, kuriuose būdavo gabenamas ir saugojamas vynas, garum, aliejus, medus, konservuoti vasiai, kiti įvairūs skysti ir birūs maisto produktai. Degta keramika yra labai praktiška medžiaga – nebijo drėgmės, temperatūrų pokyčių, jos nepragriaužia pelės žiurkės ir kiti kenkėjai.

Read More
Derlinga žemuma La Vega
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Derlinga žemuma La Vega

Anksčiau nesusimąsčiau ką reiškia didžiausio Nevados (JAV) valstijos miesto Las Vegas pavadinimas, tačiau kažkodėl jį tapatindavau su žvaigždėm. Gal todėl, kad Las Vegas gyvenimas neatsiejami nuo sporto, muzikos, kino žvaigždžių ir turtuolių, gal todėl kad ten šviečia milijonai lempučių? O gal todėl, kad yra žvaigždė vardu Vega?

Read More
Mojama viliotinis
Produktai, Aperatyvai Mindaugas Produktai, Aperatyvai Mindaugas

Mojama viliotinis

Ispanai turi posakį: „sausesnis už mochamą“ – taip vadinama būsena, kai aptinki ištuštintą kreditinės kortelės sąskaitą, o štai „sudžiūvusia mochama“ vadinamas per daug liesas žmogelis, visiška džiūvena. Tačiau iš tikrųjų mochama (isp. mojama) yra pakankamai sultinga ir prabangiai skani, todėl tokių folklorinių palyginimų kilmė nėra labai aiški.

Read More
Menga vynas
Gėrimai Mindaugas Gėrimai Mindaugas

Menga vynas

Ne mes nesuklydome – ne mega, o menga,- taip vadinami priešistoriniai kapinynai. Keletas jų yra net mūsų miestelio apylinkėse. Taigi viename jų archeologai padarė mega atradimą – pasirodo, kad šiose apylinkėse dar gerooookai prieš pasirodant finikiečiams jau buvo auginamos vynuogės, o iš jų - daromas baltas ir raudonas vynas.

Read More
Triušio fiesta
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Triušio fiesta

Andalūzijoje yra visiškai normalu savaitgaliui išsiruošti į triušių medžioklę. Kartais net nereikia niekur važiuoti – neretai medžiotojai susirenka kaimyno alyvuogyne, kaštonų ar ąžuolų giraitėje ir pyškina nuo ankstyvo ryto. Medžioklė laikoma gana sėkminga, jei kiekvienam pavyksta nupilti kokius dešimt, dvylika ilgaausių. Taip, žinau – kai kas pasipiktinotedėl tokio negražaus elgesio, tačiau andalūziškas triušis yra...hmm, kaip čia pasakius - na kiek kitoks, nei lietuviškas.

Read More
Avokado krikštatėviai
Gastro kultūra Mindaugas Gastro kultūra Mindaugas

Avokado krikštatėviai

Malagos provincijoje esantis Axarquía rajonas yra didžiausias Andalūzijos tropinių vaisių sodas, kuriame daugiausiai ploto užsodinta avokadų medžiais – jų čia auga beveik 1,5 milijono! Šioje subtropikų zonoje auginamos įvairios avokadų veislės. Ankstyviausiai derlius čia pradedamas skinti dar rugsėjo mėnesį, o vėlyviausi avokadai sunoksta kovą, todėl šviežiais vaisiais galima mėgautis daugiau nei pusę metų. Tai reiškia, kad pusę metų ant stalo galite turėti puikiausio skonio avokadų, kurie atkeliavo iš šalia esančio ūkio, o ne iš tolimos užjūrio šalies!

Read More
El Pimpi masalas
Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas Lokacijos, Gastro kultūra Mindaugas

El Pimpi masalas

El Pimpi - tai kultinės Malagos vyninės pavadinimas! O apie ką Jūs pagalvojote?! Per daugiau nei keturiasdešimt metų ši vyninė tapo geidžiama susitikimų vieta malagiečiams. Jos šlovė plinta tarptautiniu mastu ir kaip masalas traukia turistus iš viso pasaulio. Esančią visai šalia Picasso muziejaus, katedros ir Alkazabos, ją privalu įtraukti į maršrutą po Malagą. Net jei esate abstinentai. Net jei nelaikote savęs turistais.

Read More
Chiringito reabilitacija
Lokacijos Mindaugas Lokacijos Mindaugas

Chiringito reabilitacija

Šį žodį google dabar verčia „paplūdimio baras“ ir tai gryna tiesa – vaikštinėdami jūros pakrante pamatysite daugybę chiringitų, kuriuose galima užkąsti ir išgerti per daug nenutolstant nuo savo gulto ir skėčio.

Read More