Jamon jamon Kalėdos
Ispanui Kalėdos be jamon, kaip amerikonui Kalėdos be Mariah Carey šlagerio “All I want for Christmas…”. Jei ispanui pritrūko fantazijos Kalėdų dovanoms - jis eina į parduotuvę ir perka kiaulės kumpį. Savo šeimai arba artimiausiems giminaičiams nupirks visai neprastą jamon iberico, o draugeliams pakaks ir jamon serrano. Jei atėjus į prekybos centrą tave pasitinka dėžės su kyšančiomis kiaulės kanopomis – žinok, kad artėja Kalėdos.
Niekas nesismulkina su pjaustytais ir vakumuotais kumpių griežinėliais – perki visą koją ir neši dovanų. Draugai kalba, kad tokio kumpio 4 asmenų šeimai pakanka maždaug trims mėnesiams.
Jamón laikomas garbingiausioje virtuvės vietoje, įtvirtintas į specialų laikiklį. Atpjovus kiek tam kartui prisireikė - tuojau uždengiamas švariu medvilnės užklotėliu. Šalia laikiklio visada bus padėtas aštrus peilis.
Ir mesjau pirmaisiais gyvenimo Andalūzijoje metais kumpį, laikiklį ir peilį gavome dovanų Kalėdoms.
Tradicinė Kalėdinė dovana - kumpis
Kad Andalūzijoje tradicinė Kalėdinė dovana yra vytintas kiaulės kumpis patvirtina ir Miguelis, mūsų jamonero (kumpininkas). Kai jo paprašome pagalbos renkantis kumpį dovanoms, jis labai greit išdėsto prioritetus:
Pats geriausias - ibérico - dovanojamas verslo partneriams, ar garbingiausiems bičiuliams, o kiek mažesnę paleta ibérica (priekinę kiaulės koją) negėda įteikti sūnaus futbolo komandos treneriui. Jamón serrano reserva galima padovanoti jaunėliui broliui studentui, rajono paštininkui ar kaimynui iš antro aukšto.
Vytinto kumpio pjaustymas
Taigi atsitinka taip, kad kai kuriuose namuose kumpius į namus suneša net keli šeimos nariai. Geriausias kumpis paliekamas Kalėdų šventėms, tačiau ką daryti su likusiais? Aišku, kad visų suvalgyti per šventes nepavyks, kaip ir nelabai pasiseks kam nors “perdovanoti”, todėl dažniausiai kumpis supjaustomas ir suvakumuojamas į plastikinę pakuotę po 200 gr., kad patogiau ir saugiau jaustųsi šaldytuvo lentynoje.
Klausimo „kas supjaustys kumpį?“ andalūzui nekyla.
Kiekvienas andalūzas, žinantis kelią į virtuvę, žino ir kaip supjaustyti kumpį. Tačiau jei jo staiga atsiranda per daug ar reikia supjaustyti greitai, andalūzas nepersistengia ir patiki šį darbą profesionalui – savo kumpininkui, kuriam ir neša visus gautus kumpius. Žinoma ne už dyką, nes vieno kumpio supjaustymas ir supakavimas trunka maždaug 3 valandas ir kainuoja nuo 30 iki 60 eurų.
Į klausimą „kaip sekasi, ar laukia Kalėdų?“ mūsų jamonero Miguel neslėpdamas atsako – „uff, laukiu su siaubu, nes galiniame bodegos kambaryje jau dabar pjaustymo laukia beveik 100 kumpių“, taigi bus darbo mažiausiai 300 valandų, o dar tik lapkričio pabaiga.
Darbas parduotuvėje ir jo pačio parduodamų kumpių, dešrų ir sūrių pjaustymas jam yra prioritetas, todėl laukia ilgi viršvalandžiai ir darbiniai savaitgaliai - ko gero paskutinis jamón bus supjaustytas ir atiduotas klientui... prieš pačias Velykas. Taigi būna ir tokios Kalėdos.
Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?
Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą.
Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.
Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.
Skaitykite kitas istorijas:
Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo: