Gaminame su Ana: mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže

Ar galite patikėti, kad mėsos kukuliukus Europoje išpopuliarino ne IKEA o Andalūzijos maurai? Ispanų kalboje jie vadinami albóndigas, o pavadinimas kilo iš arabiško Al búnduga, reiškiančio rutuliuką.

Mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže | ©laimafoto

Mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže | ©laimafoto

Nors panašus patiekalas aprašytas Romos gurmano Marco Gavio Apicio kulinarijos knygoje „De Re Coquinaria“, tačiau mėsos kukulius Iberijos pusiasalyje išpopuliarino maurai dar X amžiuje Kordobos kalifato laikais. Tradicinių albóndigas receptai liko beveik nepakitę, o būtent iš arabų kulinarų užrašytų receptų sužinota, kad kiaušinį, kaip rišamąją medžiagą ir prieskonius į maltą mėsą imta dėti tik XIII amžiuje.

Šiais laikais įvairiausios sudėties kukuliai yra tapę išskirtiniu Andalūzijos virtuvės patiekalu. Netgi sakoma, kad jeigu restoranas ruošia skanius albóndigas, tai ir visi kiti patiekalai jame bus puikiai pagaminti. Įvairiausios sudėties kukuliai yra siūlomi ir kaip atskiri patiekalai ir kaip užkandžiai – tapas.

Na o švediškų köttbullar kukulių kilmė siejama su Osmanų imperija iš kurios švedų karalius Karolis XII parsivežė turkiškų köfte kotletukų receptą 1714 metais.

Kai Anos paprašau įvardinti vieną iš populiariausių jos namų virtuvės patiekalų, ji greit ir su džiaugsmu sušunka: kukuliukai! Juos Ana sakosi gaminanti namie bent kartą per savaitę. Šiandien kartu su ja gaminame vištienos kukuliukus, pagardintus migdolų padažu. Anot Anos, gardinti patiekalus migdolais Malagos provincijoje yra labai populiaru, nes būtent čia šie riešutai ir auginami.

Kiek teko ragauti mėsos patiekalų ir troškinių, pašlakstytų ar net troškintų migdolų padaže, jie tikrai gardūs, kvapnūs, klampūs ir ypatingi. Paprastai šiam padažui gaminti migdolo riešutai be luobelės paskrudinami ir su kitomis daržovėmis pertrinami trintuvu.

Šį salstelėjusį tirštą padažą, anot Anos, labai mėgsta vaikai. Labiau, negu padažą iš pomidorų tyrės.

Šį ypatingą skonį kviečiame susikurti ir lietuviškose virtuvėse. Nes tiek kukuliukai, tiek ir padažas nesunkiai pagaminami, o visus ingredientus galima rasti prekybos centruose.


Receptas: Mėsos kukuliukai (albóndigas) migdolų padaže

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: apie 15 min. 🕓Gaminimo laikas: apie 30 min.


Kukuliukai ispaniški receptas | Andalūzija. Virgen Extra

INGREDIENTAI

Kukuliukams

Padažui


Albondigas patiekalas Ispanijoje | Andalūzija. Virgen Extra

GAMINIMO EIGA

Kukuliukų paruošimas

  • Į mėsą įkulame kiaušinius, sudedame sutraiškytą česnaką, 100g. piene pamirkytų džiūvėsių, susmulkintas petražoles, druskos ir pipirų.

  • Viską gerai suminkome ranka, kol gauname vienalytę masę.

  • Formuojame mėsos kukulius šaukštu, voliojame juos į likusius džiūvėsius.

  • Kepame įkaitintoje Virgen Extra alyvuogių aliejaus keptuvėje. Galite pasirinkti kepimą orkaitėje (rekomenduojame 180 ° C temperatūrą, kepkite kukuliukus tol, kol pagels).

  • Perkeliame kukuliukus į troškintuvą.

Padažo paruošimas

  • Į keptuvę gausiai įpilame Virgen Extra alyvuogių aliejaus ir jame atskirai žingsnis po žingsnio apkepame česnako skilteles, vėliau svogūnus, duoną, dar vėliau migdolus. Viską kepame ant kaitresnės ugnies, kad maistas neprisigertų aliejaus ir lengvai gražiai pagelstų. Naudojame tą patį aliejų.

  • Iškeptus ingredientus sudedame į trintuvą ir apipilame sultiniu, įdedame kelis šafrano siūlus, džiovintos paprikos miltelius ir viską sutriname.

  • Gautą padažą užpilame ant mėsos kukuliukų troškintuve ir viską paverdame iki 10 min. ant silpnos ugnies.


Mėsos patiekalai Malagoje | Andalūzija. Virgen Extra

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Mėsos kukuliams formuoti naudojome šaukštą, kad kukuliukai gautųsi vienodo dydžio. Juos rykiavome ant padėklo. Vėliau sudrėkinome rankas alyvuogių aliejumi, kad masė neliptų prie rankų ir kukuliukus apvoliojome džiūvėsiuose.

Jei mėgstate daugiau padažo – į sutrintą masę į pilkite šiek tiek daugiau sultinio.

Troškinti kukuliukus padaže rekomenduojama ne ilgiau 15 min., kad neištižtų.

Kukuliukus valgome su duona, mirkydami ją į padažą. Taip pat juos galima valgyti su bulvių koše, keptomis bulvytėmis ar salotomis.

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis receptas, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Pomidorų gidas

Next
Next

Receptas: Cinamoninis apelsinas