Andalūzija. Virgen Extra

View Original

Sūdyta menkė ir kaip ją išdruskinti

Ispanijos turguose ir prekybos centruose kiekvieną dieną galima įsigyti puikios šviežios žuvies. Tad kam rinktis sūdytą menkę, kurios kaina, beje, yra tokia pati, kaip ir šviežios? O juk nupirktą žuvį dar teks kelias dienas išdruskinti, kad būtų galima ją paruošti? Kai tokius klausimus žiūrėdama į sūdytos menkės gabalą uždaviau žuvies prekeiviui turguje, labai greit gavau aistringą atsakymą: Bet skonis! Jis visiškai kitoks! (isp. ¡Pero el sabor es absolutamente distinto!)

Sūdyta mankė ir išdruskinta | ©laimafoto

Pasirodo, menkės fanai ne visuomet jos gali įsigyti šviežios. Nes šios žuvies žvejybos sezonas trunka žiemą – pavasarį. Žuvis iki šiol sūdoma ne vien norint ją lengvai išsaugoti ir transportuoti, bet suteikti jai charakteringesnį ir sodresnį skonį bei tekstūrą, palyginti su šviežia. Pasirodo menkė yra ta žuvis, kuri labiausiai tinka sūdymui. Nes ji, palyginti su kitomis žuvimis, nėra riebi.

Džiovinimas, sūdymas arba užpylimas sausa druska buvo vienintelis plačiai prieinama būdas išsaugoti žuvį nuo seniausių laikų. Šie žuvies saugojimo būdai prarado patrauklumą išradus traukinį, kai šviežia žuvis ėmė keliauti suvyniota į ledą. Vėliau, atsiradus šaldytuvams, sūdyta ir džiovinta žuvis dar labiau tapo nepopuliari, nes ją imta šaldyti.

Beje, labiausiai dėl sūdytos menkės pasaulyje pamišę Ispanų kaimynai Portugalai – jie per metus suvalgo jos net apie 60 tonų!

Jei Lietuvoje radote pirkti sūdytos menkės, rekomenduojame ją būtinai išbandyti! Paruošimas nėra sudėtingas, tik užtruks nuo vienos iki kelių parų.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

See this content in the original post

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

See this social icon list in the original post