Mėsėdžiai renkasi Ardales
Naujų metų pradžia Andalūzijos miesteliuose prasideda fiestomis. Šventės progos gali būti įvairios, tačiau formatas visur panašus – programa prasidės vietos valdžios atstovų sveikinimais, po to trumpa pažintinė – edukacinė dalis, o tada visi pajudės prie pagrindinio veiksmo - vaišių, degustacijų, konkursų ir linksmybių. Didžiausio dėmesio sulaukia šventės, kuriose kas nors dalijama už simboline kainą arba nemokamai ir dar geriau - jeigu tai yra valgoma.
Pirmą kartą į Fiesta de la Matanza – Skerstuvių šventę mus pakvietė rudens rūkuose skendintis Carcabuey. Nuo to karto laikome save šiokiais tokiais ekspertais, nes žinome, kad niekas miesto gatvėmis lakstančios kiaulės negaudys, užspaudęs kampe nežvygins, šiaudais nesvilins ir nedarinės garuojančios skerdienos garbingų svečių akivaizdoje. Kruviniausi darbai atlikti iš vakaro, mėsos kokybė jau patikrinta veterinarų, skerdiena išdarinėta oficialioje mėsinėje, todėl šventės svečiai galės saugiai ragauti mėsos troškinį ar varvinti seilę laukdami, kol ant grilio iškeps chorizo, morcilla dešros ar mėsos iešmeliai - brochetas.
La Fiesta de la Matanza de Ardales
Tačiau La Fiesta de la Matanza de Ardales viskas vyksta kitaip. Miestelis pasitinka gatvėmis, kiemais ir net aplinkkeliais prikimštais automobilių. Policija reguliuoja mašinų srautus, stumia autobusus į pakeles ir vaiko nuo kelio miestelio link traukiančius pulkus mėsėdžių. Miesto valdžia prognozavo, kad Ardales aplankys „koks 10 tūkstančių svečių“, tačiau panašu, kad jų šiais metais susirinko kelis kartus dagiau. Paprastai šventės metu yra ruošiamas 500 kg talpos katilas su caldereta - vietiniu Ardales mėsos troškiniu, kuris išdalijamas į 5000 porcijų. Tad buvo aišku, kad besistumdančių eilėse laimingųjų su garuojančiais dubenėliais rankose, bus mažuma.
Gastronominės fiestos (ne)estetika
Stebimės andalūzų entuziazmu - ankstyvą sekmadienį važiuoti per pusę Andalūzijos autobusais ir automobiliais į šventę, kurioje kelias valandas teks stumdytis eilėje prie nemokamo ar 1,5 euro kainuojančio troškinio dubenio ir vėliau ieškoti vietos kur prisiglausti ramiam jo suvalgymui? Kaip viena ranka laikant liauną plastiko lėkštę su morchilla dešros gabalu, o kita – lūžtančia plastikine šakute nugnybti gabalą, telpantį į burną? Kur sukišti šiukšles ar nusiplauti rankas? Keista, kad fiestoje, save vadinančioje gastronomine švente, gerokai prasilenkiama su maisto vartojimo kultūra ir estetika. O gal būtent toks brutaliai primityvus matanza formatas žavi andalūzus kur kas labiau, nei baltų staltiesių estetika? Gal...
Vengiantys kovos dėl caldereta dubenio ar chorizo galo galėjo paragauti ir įsigyti fantastiškos kokybės išskirtinių vietos vynų, kumpių, sūrių arba nuo Ardales tvirtovės sienų pasigrožėti nuostabiais apylinkių vaizdais, bei verdančiu žmonių “troškiniu“, matomu iš aukštai, pilnut pilnutėlėse pagrindinėse miesto gatvėse.
Gastronoimiai renginiai Andalūzijoje
Žinome, kad Andalūzijoje gausu įdomesnių ir vertingesnių gastronomijos renginių, tačiau yra švenčių, kurių dalyviams svarbu ne komfortas, estetika ir kultūra, o galimybė pasistumdyti dėl mėsos troškinio rūsčioje mėsėdžių fiestoje.
Be jokios abejonės, skerstuvių šventė Ardales yra labai neįprastas pasiūlymas norintiems pažinti Andalūziją giliau. Sekančią, jau 28 tradicinę Skerstuvių fiestą Ardales miestelis organizuos ir kitų metų vasario pradžioje.
Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?
Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą.
Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.
Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.
Skaitykite kitas istorijas:
Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo: