Gastronomija Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Romėnai pradėjo Andalūzijoje auginti kviečius ir vynmedžius. Arabai išmokė auginti sodus, įdiegė drėkinimą, tobulino alyvmedžių auginimą bei aliejaus gamybą. Pagrindiniai šio regiono patiekalai valgomi šaukštu, todėl mitybos tradicija vadinama „šaukšto“ virtuve. Atlantas ir Viduržemio jūra, kalnai, derlingos lygumos ir drėgni slėniai – visą tai rasite nukėlę garuojančio puodo dangtį.

Nelaikome savęs kulinarijos ekspertais ar maisto kritikais. Bendraujame su tais, kurie išmano vietos virtuvę ir pasakojame ką iš jų sužinojome.


Naujausios istorijos

Apie 1000 metų!

Apie 1000 metų!

Manoma, kad tiek metų turi šie alyvmedžiai augantys netoli Casabermeja miestelio, Arroyo de Coche apylinkėse. Aplinkui auga ir daugiau, jaunesnių, tačiau šie medžiai labiausiai išsiskiria savo trijų kamienų stotais, kurių bendras perimetras daugiau nei 7 metrai.

Read More
Mėsėdžiai renkasi Ardales
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Mėsėdžiai renkasi Ardales

Naujų metų pradžioje Andalūzijos miesteliuose prasideda fiestos. Šventės progos gali būti įvairios, tačiau formatas visur panašus – programa prasidės vietos valdžios atstovų sveikinimais, po to trumpa pažintinė – edukacinė dalis, o tada visi pajudės prie pagrindinio veiksmo - vaišių, degustacijų, konkursų ir linksmybių. Didžiausio dėmesio sulaukia šventės, kuriose kas nors dalijama už simboline kainą arba nemokamai ir dar geriau - jeigu tai yra valgoma.

Read More
Ruta de las tapas. Vaikštome užkandžiaudami
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Ruta de las tapas. Vaikštome užkandžiaudami

Lapkritis galutinai sugrąžina vasaros išbalansuotus Andalūzijos miestus į įprastas vėžes – turistai išsivažinėjo, restoranus ir barus atsikovojo vietiniai, todėl galima grįžti į įprastinį gyvenimo ritmą. Su rudeniu trumpam atkeliauja ir sezoninė melancholija - greičiau temsta, norisi likti namuose, o ne vaikštinėti po apylinkes ar miesto gatvėmis.

Read More
Triušio fiesta
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Triušio fiesta

Andalūzijoje yra visiškai normalu savaitgaliui išsiruošti į triušių medžioklę. Kartais net nereikia niekur važiuoti – neretai medžiotojai susirenka kaimyno alyvuogyne, kaštonų ar ąžuolų giraitėje ir pyškina nuo ankstyvo ryto. Medžioklė laikoma gana sėkminga, jei kiekvienam pavyksta nupilti kokius dešimt, dvylika ilgaausių. Taip, žinau – kai kas pasipiktinotedėl tokio negražaus elgesio, tačiau andalūziškas triušis yra...hmm, kaip čia pasakius - na kiek kitoks, nei lietuviškas.

Read More
Skumbrės laidotuvės
Gastro renginiai Mindaugas Gastro renginiai Mindaugas

Skumbrės laidotuvės

Kažkada mėginau užvesti skiltį darbų dienoraštyje, kur atsidurtų įdomiausios Andalūzijos šventės ir ritualai, tačiau greitai supratau, kad tai yra sunkiai įveikiama užduotis. Ilgą švenčių sąrašą turi beveik kiekvienas pueblo, visos šventės yra įdomiai aprašomos ir tiesiog kviečia aplankyti, tačiau daugelis jų įdomios tik patiems pueblo gyventojams, o dažnas prašalietis ko gero tik pagūžčios pečiais, nes nebus įtrauktas į svečių sąrašą, nebus iš anksto užsiregistravęs vakarėliui, degustacijai ar procesijai.

Read More
Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”
Gastro renginiai, Sriubos, Receptai Laima Drukneryte Gastro renginiai, Sriubos, Receptai Laima Drukneryte

Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”

Nenustebkite, jei pasigaminę šią andalūzišką šaltasriubę, jau nuo pirmos lėkštės pajusite jai priklausomybę. “Porra antequerana” tinka kaip greitas sotus užkandis pietums arba kaip pagrindinis patiekalas vakarienei, o jos stiklinė ryte neabejotinai pagerins savijautą po šventinio vakarėlio. Ji nebrangi ir maistinga, lengvai paruošiama, o pagaminta šaldytuve gali stovėti kelias dienas. Ši sriuba tokia universali, kad tinka ir šaltuoju metų laiku. Nors ji skaičiuoja bene kelis tūkstančius metų savo istorijos, iki šiol labai populiari. Šiandien garsūs Ispanijos virtuvės šefai ją naudoja labai išradingai – dekoruoja įmantrius patiekalus, porros lašeliais užbaigia šiuolaikiškas tapas arba derina ją kaip šaltą padažą paukštienos ar žuvies patiekalams.

Read More