Apelsinai. Spaudžiam, kramtom ir uostom

Apelsinai yra ne tik skanūs, kvapnūs, bet ir naudingi. Apelsinų yra pačių įvairiausių – pasirodo, kad šių citrusinių priskaičiuojama net 600 veislių. Kaip pasirinkti tą tikrąjį, labiausiai Jums tinkantį? Girdėjote mitą apie antrosios, gerosios apelsino puselės paieškas?

Apelsinai Andalūzijoje | ©laimafoto

Pirmąsias apelsinų veisles sukryžmindami greipfrutą su mandarinu išvedė kinai. Į Ispaniją apelsinus Xa. atsivežė maurai ir pirmiausiai pradėjo auginti Andalūzijos regione. Šiuo metu pasaulyje auga gausybė įvairiausių apelsinų rūšių. Visos jos skirstomos į tris pagrindines grupes: navel arba oranžinės bambos, baltieji ir sangvininiai. Navel (bambos) grupės apelsinai turi gerai išreikštą bambą, baltieji – apvalūs, švelnios spalvos ir bambos beveik neturi, o sangvininiai turi raudoną pigmentą, kuris parausviną odelę ir minkštimą.

Valgymui (dar vadinami stalo) dažniausiai naudojami navel grupės apelsinai. Jų žievelė storesnė, šiurkščios struktūros ir lengvai lupasi. Minkštimas mėsingas, jame daug skaidulų, mažai sėklų ir sulčių. Šių apelsinų skonis maloniai saldžiarūgštis. Šiai apelsinų veislei priklauso Navelinas, Navelate, Navel Lane Late, Navel Ricalate, Washington, Foyos ar Newhall veislės.

Sultims skirti apelsinai yra mažesni, labiau apvalūs, turi mažesnę "bambą" arba gali ir visai jos neturėti. Vaisiaus odelė plona ir lupasi sunkiau, minkštimas sultingas, o jame - daugiau sėklų. Skonis pradžioje rūgštus, o vaisiui nokstant saldėja. Sultims dažniausiai spaudžiami „baltųjų“ grupės apelsinai. Populiariausi baltųjų grupės apelsinai - Valencian Late, Salustiana, Verna, Barberina, Ambersweet.

Apelsinai Andalūzijoje | ©laimafoto

Sangvininių apelsinų odelė gali būti oranžinė, tačiau minkštimas bus ryškiai raudonos spalvos. Ypatingą šio apelsino spalvą lemia antocianinas – pigmentas, kurio paprastai būna avietėse, gervuogėse, mėlynėse, vynuogėse, vyšniose ir kt. Apelsinas kilęs iš Kinijos, nors šiuo metu jų galima rasti bet kurioje pasaulio vietoje. Raudonajame apelsine gausu beta karotino – pigmento, turinčio antioksidacinių savybių.

Apelsinų odelės spalva priklauso nuo klimato zonos kurioje auga ir derliaus skynimo meto. Kraštuose, kur klimatas karštas visus metus (pavyzdžiui Hondūre) prisirpę apelsinai taip ir lieka žalios spalvos. O ten, kur žiemos vėsesnės - žalias chlorofilas sunyksta ir prisirpę apelsinai tampa oranžiniais. Vaisiai sodria oranžine spalva nusidažo tuomet, kai nakties metu (kada susidaro chlorofilas) atsiranda didesnis temperatūrų skirtumas. Dėl šios priežasties apelsinai, skinti gruodžio - balandžio mėnesiais yra ryškiai oranžinės spalvos, o prisirpę vasarą - lieka žalios arba švelniai geltonos spalvos. Taigi – nepirkite apelsinų vien todėl, kad jie oranžiniai, o etiketėje parašyta apelsinas. Rinkitės šiuos citrusinius vaisius pagal tai, kam ir kur naudosite.

Apelsinai Andalūzijoje | ©laimafoto

Apelsino žiedų kvapas (azahar)

Mums, šiauriečiams, apelsinų ar jų žiedų sintetinis kvapas asocijuojasi su pigiais guminukais, čiulpinukais, alkoholiu skiestais odekolonais, oro gaivikliais ir buitine chemija. Toks fui fui kvapas, nuo kurio norisi bėgti kuo toliau. Apelsino žiedų kvapo mes net nepažįstame ar negalime išskirti iš miesto kvapų, jei niekad jo nesame užuodę gyvai. Tad pavasarį, lankydamiesi Andalūzijos miestuose – Malagoje, Kordoboje, Sevilijoje, būtinai pastovėkite po žydinčiu apelsinmedžiu. Kad visam laikui į savo kvapų atmintį įsirašytumėte, kaip karališkai, prabangiai ir nuostabiai jis kvepia.

Beje, apelsino vaisius ir apelsino žiedas ispaniškai turi du atskirus pavadinimus. Apelsinas vadinamas naranja, o apelsino žiedas – azahar. Pastarasis vardas kildinamas iš klasikinės arabų kalbos (az-zahr) ir reiškia atsitiktinumą arba sėkmę. Tad pastovėti po žydinčiu apelsinmedžiu tikrai vertėtų! Kas žino, kokia sėkmė gali nusišypsoti.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Kūčių vakarienė andalūziškai

Next
Next

Nuo galvos iki kojų - „hasta los andares“