Kūčių vakarienė andalūziškai
Apie pasninką prieš Kalėdas andalūzai nėra girdėję, priešingai – Kūčių vakaras nuo seniausių laikų buvo tas metas, kada atidaromas maisto sandėliukas ir iš jo traukiamos pačios gardžiausios ir šviežiai pagamintos dešros, paštetai, vytintas kumpis.
Kaip ir Lietuvoje, taip ir Ispanijoje Kalėdų laukimas prasideda gruodžio pradžioje - miestai įžiebia Kalėdų šviesas, vitrinos dekoruojamos papuošimais. Andalūzijoje dainuojamos Zambombos – jas atlieka chorai ar draugų grupės miestų gatvėse ir aikštėse, jiems entuziastingai pritaria klausytojai.
Namie šeimos stato beatliejus, dabina namus lemputėmis, kalėdinėmis gėlėmis - puansetijomis. Kai kurie perėmė vakarietišką tradiciją puošti namuose kalėdines eglutes, ankščiau šios tradicijos šalyje nebuvo.
Gruodžio 22 d. ispanai prilimpa prie televizijos ekranų ir stebi keturias valandas trunkančią Kalėdinės loterijos tiesioginę transliaciją, nekantriai laukdami, kada bus ištrauktas pagrindinis prizas - El Gordo ir paskelbti laimėtojai. Ši loterija yra antra ilgiausiai vykstanti loterija pasaulyje! Jos nesustabdė nei karai, nei revoliucijos. Ji - nacionalinė tradicija, didžiulio jaudulio šaltinis ir galima sakyti oficiali didžiųjų žiemos švenčių pradžia.
Kūčių diena vadinama Nochebuena. Tądien šeimos apie 21 – 22 val. renkasi prie Kalėdų stalo, nukrauto patiekalais. Valgo Ibérico kumpį, sūrį, sočias sriubas. Kai kurie renkasi keptą mėsą,- ėrieną, ožkieną ar trušį. Bet bene populiariausi čia žuvies patiekalai ir jūros maistas – įvairiai paruošta menkė, krevetės, austrės, įvairūs vėžiagyviai. Joks ispaniškas Kūčių vakarienės stalas neapsieina be kalno Kalėdinių saldumynų - turrones, saldumynų su nuga, šokoladinių saldainių, trapios tešlos pyragaičių.
Vidurnaktį daug šeimų keliauja į „Misa del Gallo“ - vidurnakčio mišias, minėti Jėzaus gimimo.
Skirtingai nei daugelyje Europos šalių, Kalėdų diena Ispanijoje nėra pagrindinė dovanų teikimo diena. Vietoj to, dovanos įteikiamos per Trijų Karalių dieną.
Kalėdų dieną ispanai kaip ir lietuviai - leidžia su šeima, daug valgo, eina pasivaikščioti ir pasigrožėti miestų kalėdinėmis šviesomis ir prakartėlėmis.
Norite pabandyti pasigaminti andalūziškų patiekalų savo Kalėdoms? Išbandykite šiuos:
Populiariausia Kūčių stalo sriuba Sopa de picadillo. Receptas >>
Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?
Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą.
Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.
Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.
Skaitykite kitas istorijas:
Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo: