Mėsa Andalūzijoje. Praktiniai patarimai

Gūžčiojate pečiais skaitydami nesuprantamus patiekalų pavadinimus Andalūzijos restoranų meniu ir nustembate pamatę jums nešamą ne tą patiekalą kurio tikėjotės? Užsakydami maistą svečioje šalyje labiau pasikliaujate patiekalo nuotrauka nei savo intuicija ir patirtimi? Nenusiminkite - jūs ne vieni. Pabandykite patys paaiškinti andalūzui kas yra cepelinas, šaltiena ar iš ko sudarytas paplūdimio čeburėkas! Tačiau  nenuleiskite rankų ir nebadykite meniu pirštu tik į pažįstamą paelją ar gazpacho. Pristatome įvadinį straipsnį, skirtą po Andalūziją savarankiškai susiruošusiam keliauti mėsėdžiui.

Jautienos išklotinės ispaniški pavadinimai

Andalūzijos restoranuose ir parduotuvėse rasite visas lietuviui pažįstamas arba bent jau girdėtas mėsos rūšis. Šiose žemėse auginamos vištos, kalakutai, triušiai, antys, žąsys, avys, ožkos, kiaulės ir karvės. Medžiojamos stirnos, šernai, laukiniai triušiai, zuikiai ir putpelės. Andalūzai ruošia mėsą tais pačiai  pačiais būdais kaip ir mes, lietuviai – kepa keptuvėje, orkaitėje, grilyje, troškina, verda ir net valgo žalią.

Jeigu parduotuvėje galite apžiūrėti ir pasirinkti norimą mėsa vitrinoje, tai vartant restorano meniu teks pasukti galvą radus pavadinimus parašytus tik ispanų kalba. Norintys išvengti netikėtumų turėtų žinoti bent jau skirtingų mėsos rūšių, bei jų dalių pavadinimus ir suprasti mėsos paruošimo būdų terminiją. Taigi pradedame.

Mėsos paruošimo būdai

Populiariausi Andalūzijoje mėsos paruošimo būdai yra šie: a la brasa - mėsa kepta grilyje, a la plancha – keptuvėje, frita – gruzdinta aliejuje, estofado – troškinta, hervido – virta, crudo – žalia.

Dar mėsa būna vytinta, rūkyta, konservuota, marinuota ir t.t. – bet apie tai papasakosime kitame straipsnyje.

Vištienos išklotinės ispaniški pavadinimai

Paukštiena

Pirmiausia prisiminkite paukštienos mėsos rūšių pavadinimus: pollo – vištiena, pavo – kalakutiena, perdiz – putpeliena, pato - antiena. Dažniausiai Jums pasiūlys keptą paukščio dalį, ar gabaliukus kaip ingredientą troškinyje. Iš paukštienos dalių prisiminkite, kad alitas yra sparneliai, muslo – šlaunelės, pechuga – krūtinėlė. Jeigu meniu radote kažką įmantraus – gali būti kad pasitaikė koks tradicinis vietinis šedevras. Mėgstantiems vištieną vaikams tikrai patiks lagrimitas del pollo (vert. viščiuko ašarų) - vištienos kepsneliai, dar žinomi kaip nuggets. El magret de pato yra antienos krūtinėlės kepsnys, o šis patiekalas Andalūzijoje ruošiamas tikrai nuostabiai. El paté de perdiz - putpelės paštetą galite rasti ant įmantraus viešbučio pusryčių stalo ar kaip užkandį vakarienės meniu.

Mažieji žolėdžiai

Mažųjų žolėdžių žodynėlis toks: conejo – triušiena, cordero – ėriena, cabra arba el cabrito – ožkiena, arba ožkiukas. Triušis Andalūzijoje dažniausiai bus troškintas gabaliukais, arba labai skaniai iškeptas grilyje. Ėriuko šonkauliai dažniausiai irgi kepami grilyje, kitos mėsos dalys dažniausiai bus troškinamos. Ožkos mėsa regione troškinama. Tačiau galite rasti ir tradicinį andalūzišką patiekalą garsiąją keptą ėriuko arba ožkiuko koją – pierna/ paletilla de cordero / cabrito al horno. Šiam patiekalui įveikti reikėtų pasitelkti 3 - 4 žmonių kompaniją. Labai skani.

Kiaulės išklotinės ispaniški pavadinimai

Kiauliena

Pirmiausia noriu užtikrinti, kad su kiauliena Andalūzijoje tikrai viskas gerai. Ji čia labai skaniai ruošiama, todėl populiari ir mėgstama vietinių. Ispaniškai kiauliena vadinama cerdo, o jos būna dvi rūšys. Jei rasite prie patiekalo pažymėta cerdo iberico, arba tik iberico – žinokite, kad gausite patiekalą, paruoštą iš iberijos veislės kiaulės mėsos. Dažniausiai tai bus kepsnys, rečiau - kažkas troškinto. Šios kiaulės mėsa yra puikios kokybės, mažiau riebi, todėl brangesnė nei įprasta kiauliena. Jei prie cerdo nepažymėta veislė, tai greičiausiai jums atneš baltosios kiaulės mėsos patiekalą, kuris irgi nebus prastas. Andalūzijoje galite rasti patiekalų pagamintų iš kiaulės kojų - manitas de cerdo, seilių liaukų - castañetas de cerdo, kai kuriuose regionuose galite rasti pariekalų ir iš dar egzotiškesnių kiaulės dalių. 

Kiek labiau pažengusiems privalu žinoti kiaulės išklotinės pavadinimus. Jeigu viską prisiminti sunku - pasižymėkite tik labiausiai mėgstamas dalis iš aukščiau esančio paveikslėlio.

Andalūzijos restoranuose dažniausiai sutiksite šiuos kiaulienos patiekalus  - cinta de lomo / presa / pluma/ lagarto a la brasa – ant grotelių keptos įvairios mėsos dalys, las costillas - kiaulienos šonkauliukai. Carillada - troškinti kiaulienos žandai čia tokie populiarūs, kad kai kuriuose baruose gausite juos užkandai kaip tapa.

Jautiena

Gali būti kiek neįprasta meniu rasti tik jaučio veislės pavadinimą – retinta, angus, wagyu, avileña ir tt. Taip pažymima išskirtinė patiekalo jautienos kokybė. Veršiena ispaniškai yra ternera, jautiena – vacuna, bulius – toro. Kartais patiekalas vadinamas tik gyvulio mėsos dalies pavadinimu - rabo de toro (jaučio uodega), entrecotsolomillo, chuleton ir t.t. – šias dalis rasite jautienos išklotinės paveikslėlyje aukščiau.

Tuno išklotinės ispaniški pavadinimai

Tunas

Paklausite ar tai irgi priskiriama mėsai? Taip, tunas yra didelė žuvis, kartais sverianti kelis šimtus kilogramų, todėl jo mėsa pjaustoma atskirais gabalais kaip kiauliena ar jautiena, todėl taip pat turi savo mėsos dalių pavadinimus. Tunas ruošiamas labai įvairiai – pjaunami žalios mėsos karpačo arba tartar, vos apkepami tataki, troškinti gabaliukai tarantela, o ventresca dažniausiai kepama ant grilio.

Taigi – susirašykite ant lapelio ar į telefono atmintinę naujus žodžius ir drąsiai leiskitės į mėsos medžioklę Andalūzijoje.

Skanaus!

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Lorem ipsum dolor sit. Jūros gėrybių šventykla

Next
Next

XXI amžius. Terraverne