Ispaniška paelija

Manoma, kad paelija buvo išrasta Valencijoje, o tiksliau šio miesto pietuose esančio Albuferos ežero rajone. Todėl „paella valenciana“ yra laikoma tradicine ispaniška ir ruošiama su vištiena arba su triušiena. Galicijoje galite užsisakyti juodos spalvos paelijos, kuri nudažoma kalmaro rašalu. Yra ir Andalūziška paelija (vadinama ryžainiu / aroz), į kurią dedamos jūrų gėrybės, moliuskai, kalmarai, krevetės ir kriauklės (almejas). Būna dar paelja su mėsa, su vėžiais, su kumpiu ar vegetariška. Tačiau visų paelijų pagrindinis ingredientas yra ryžiai.

Paelija Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

O ar žinote, kad šiam nacionaliniam Ispanijos patiekalui - paelijai ispanai ryžius užsiaugina savo šalyje? Ryžių auginimo ir valgymo kultūra kartu su maurais pirma atėjo į Valensijos regioną, vėliau išplito po visą Ispaniją.

Upių deltose auginami įvairiausių rūšių ryžiai, tačiau paelijai gaminti naudojama „Arroz Bomba“ rūšis. Daug ryžių išauginama Valencijos regione, Ebro upės deltoje, tačiau didžiausia Ispanijos ryžių augintoja yra Andalūzija.

Regione didžiausi ryžių laukai driekiasi Guadalquivir upės deltoje ir Doñana gamtos parko teritorijoje. Kadaise buvusi seklaus jūros vandens įlanka palaipsniui virto ežeru, kuriame susiformavo kelios, vos iš vandens iškilusios salos. Jose dabar ir auginami ryžiai.

Visus metus ryžių laukuose gyvena paukščiai. Jų ypač padaugėja žiemą, kai upės deltoje iš visos Europos suskrenda būriai „migrantų“. Čia galima sutikti mums gerai pažįstamus gandrus, gerves, garnius, flamingus ir daugybę mažų paukščių būrių.

Sultininis ryžainis Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

“Sultininis ryžainis” - aroz caldoso - labai populiarus Andalūzijoje

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Dėmesio - baklažanai!

Next
Next

Žvynai ir gėlės. Apie lietuvių meilę druskai