Šaltasriubės receptas: “porra antequerana”

Nenustebkite, jei pasigaminę šią andalūzišką šaltasriubę, jau nuo pirmos lėkštės pajusite jai priklausomybę. “Porra antequerana” tinka kaip greitas sotus užkandis pietums arba kaip pagrindinis patiekalas vakarienei, o jos stiklinė ryte neabejotinai pagerins savijautą po šventinio vakarėlio. Ji nebrangi ir maistinga, lengvai paruošiama, o pagaminta šaldytuve gali stovėti kelias dienas. Ši sriuba tokia universali, kad tinka ir šaltuoju metų laiku. Nors ji skaičiuoja bene kelis tūkstančius metų savo istorijos, iki šiol labai populiari ir mėgstama. Šiandien garsūs Ispanijos virtuvės šefai ją naudoja labai išradingai – dekoruoja įmantrius patiekalus, porros lašeliais užbaigia šiuolaikiškas tapas arba derina ją kaip šaltą padažą paukštienos ar žuvies patiekalams.

Ispaniška sriuba. Receptas | Andalūzija. Virgen Extra

Antequera miesto vyrai miesto mugės metu trina “porra antequerana” sriubą tradiciniu būdu | ©laimafoto

Iki ir po to, kai atkeliavo pomidorai

Iki tol, kol Kolumbas atrado Ameriką ir parsivežė iš jos pomidorus, Andalūzijoje buvo ruošiama mazamorra: balsva duonos, druskos, česnako ir aliejaus tyrė. Vėliau ją imta skaninti migdolais, kietai virtais kiaušiniais ir actu, o spalvai suteikti –  įtrinamas apelsinas (Atsimenate, su Charo Carmona gaminome “andalūzišką apelsinsriubę”? Receptas čia>>).

Visgi pomidorams nurungus apelsinus  ši sriuba nusispalvino kremine raudona spalva ir skirtingose Andalūzijos provincijose persikrikštijo naujai: salmorejo cordobés, porra antequerana, gazpacho andaluz, zoque malagueño. Tuo pačiu kiekviena provincija pagal skonį atsisakė ar pridėjo papildomų ingredientų. Tačiau baziniai kartojasi visuose: pomidoras, vakarykštė trinta duona, alyvuogių aliejus, česnakas ir druska. Šiuo metu jau net patys andalūzai painiojasi ir ginčijasi į kurią sriubą dedasi agurkai, į kurią nesideda paprika ar svogūnas.

Ispaniškos šaltasriubės

Šia kremines šaltasriubes galite paragauti tiek tradiciniuose tiek ir moderniuose restoranuose bei tapų baruose visoje Andalūzijoje ir net už jos ribų. Kartu su lietuviams žinoma gazpacho, prekybos centruose ji pardavinėjama (salmorejo vardu) tetrapako pakuotėse. Šias šaltasriubes taip pat rasite iškylaujančių andalūzų šaltakrepšiuose. O Kordobos mieste nuo 2008 metų gyvuoja “Cofradía del Salmorejo“ brolija – kurios nariai garsina šį patiekalą, moko kaip jį pasigaminti ir net nurodo vietas, kurio to tikro tradicinio paragauti.

Kadangi gyvenu Antequera mieste ir iš jo yra kilusi garsioji porra antequerana, kviečiu kartu gaminti būtent šią sriubą. Rašydama apie ją soc. tinkluose užklausiau miestelėnų, ar į jų miesto vardą garsinančią sriubą trinama raudona paprika ar ne. Ir, kaip buvo galima tikėtis, nuomonės išsiskyrė. Tad dėl šio ingrediento jus, mieli skaitytojai, kviečiu apsispręsti savarankiškai.

Sriubos pavadinimas porra reiškia lazdą, nes anksčiau, kai dar nebuvo elektrinių trintuvių, šias sriubas trindavo medinėmis lazdomis. Antequera mieste iki šio miesto mugių metu galima išvysti šį vaizdą: po pirmosios mugės nakties ryte organizuojamas konkursas, kurio metu miesto vyrai rungiasi, kas sutrins geriausią porrą!


Porra antequerana. Ispaniškos šaltasriubės receptas

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 45 min.🕓 Susistovėjimo šaldytuve laikas: 45 min.

Ispaniška sriuba. Receptas | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniška sriuba. Receptas | Andalūzija. Virgen Extra

INGREDIENTAI

  • 1 kg. prinokusių slyvinių pomidorų

  • 200 gr. kokybiškos tankios baltos kvietinės duonos

  • 1 vnt. raudonos paprikos arba 2 vnt. saldžios žalios itališkos paprikos

  • 1 skiltelė česnako

  • 150 ml. pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus (Naudojome Arbequina iš mūsų parduotuvės)

  • Druskos pagal skonį

  • 3 šaukštai kokybiško acto

  • Garnyrui:

  • 4 vnt. kietai virtų kiaušinių (vienai porcijai – vienas kiaušinis)

  • 2 x 80 g. skradinės konservuoto tuno arba vytinto kumpio (serrano arba ibérico)


Ispaniška sriuba. Receptas | Andalūzija. Virgen Extra

GAMINIMO EIGA

  • Į dubenį sudedame duoną ir šiek tiek apliejame ją aliejumi, actu ir vandeniu. Vandens naudojame labai mažai, duona neturi pažliugti. Mirkome tol, kol duona suminkštėja vis gerai paminkant rankomis, kad neliktų kietų gumulėlių.

  • Nuplauname pomidorus ir paprikas, išimame širdeles ir supjaustę smulkiais gabalėliais suberiame į trintuvę. Pomidorus paliekame su odele ir sėklomis. Triname.

  • Gautą tyrę perkošiame per smulkų koštuvą, maišydami šaukštu, kol koštuvo dugne lieka nesutrintos odelės ir sėklos. Jas išmetame, o tyrę supilame į trintuvę atgal.

  • Kartu į trintuvę sudedame išmirkusią duoną, česnaką, druską. Vėl triname. Bent kelias minutes.

  • Likus dešimčiai sekundžių supilame Virgen Extra aliejų ir trynimą baigiame tuomet, kai trintuvėje matome tirštą kreminę emulsiją, gražios oranžinės spalvos ir pakankamai tirštą.

  • Gautą masę dedame į šaldytuvą susistovėjimui.

  • Ruošiame garnyrą: verdame kietai kiaušinius, atvėsusius nulupame ir supjaustome kiekvieną į 4 dalis. Susmulkiname kumpį (arba tuną).

  • Sriubai susistovėjus supilame į dubenėlius ir dekoruojame garnyru bei užpilame Virgen Extra alyvuogių aliejaus.


Ispaniška sriuba. Receptas | Andalūzija. Virgen Extra

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

  • Porra antequerana, sakoma, turi būti tokio tirštumo, kad į ją įkišus šaukštą, jis turi stovėti! Nors praktikoje to neesu mačiusi, bet išties šiai sriubai būdinga tokia tanki tekstūra, kad ant jos išsilaikytų ir nenuskęstų pagardai: kiaušinis ir tunas arba kumpio gabalėliai.

  • Pomidorai turi būti gerai prinokę ir kokybiški. Tradiciškai naudojama slyvinių pomidorų rūšis.

  • Ne kartą kartojau, kad termiškai neapdorotuose receptuose privalu naudoti gerus ingredientus, tiek daržoves, tiek ir gerą Virgen Extra. Arbequina naudojome, nes šis aliejus labai lengvas ir elegantiškai saldokas, savyje turintis pomidorų, obuolių aromatą ir migdolų poskonį jis gerai subalansuoja porra skonį. Šio aliejaus galite įsigyti mūsų parduotuvėje >>

  • Jei nemėgstate paprikos, galite jos nedėti. Sriubos skonis dėl to tikrai nenukentės. Tik tuo atveju ji jau vadinsis ne porra antequerana, o salmorejo cordobés.

  • Patiekite tik gerai atšaldytą, jokiu būdu ne kambario temperatūros.

  • Sutrinkite ją ketvirtadienį vėlai vakare, leiskite pastovėti per naktį ir turėsite idealų savaitgalio išvykos į gamtą užkandį ar visą patiekalą. Tik vežkitės ją šaltkrepšyje arba maistiniame termose, kad sriuba išsilaikytų vėsi.

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

 Jei patiko šis receptas, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Keičiame sviestą į alyvuogių aliejų

Next
Next

Receptas: Pipirrana iš Chajeno miesto