Begėdžiai kompanionai

Įdomu, kad tarptautiniu žodžiu tapęs kompanionas yra kilęs iš lotyniško cum panis ir reiškia tas, su kuriuo dalinuosi duona. Vadinasi kompanija - tai besidalijančių maistu žmonių grupė! O ispanai dalijasi maistu pirmai progai pasitaikius. Todėl, jeigu ispanai jus pakvietė pavakaroti restorane – tą vakarą tapsite kompanionu (isp.el compañero) ir jums teks laikytis kompanijos etiketo. Pasakojame kokio.

Andalūziškas kompanijos etiketas prie stalo | ©laimafoto

Susėdus prie stalo gėrimus kompanionai dažniausiai užsisako individualiai, kiekvienas sau. Net paprašius butelio vyno teks padavėjui paaiškinti, kiek taurių atnešti. Jeigu sau užsisakysite kažką labai originalaus ir vietiniams neįprasto – geriau pats pasiūlykite jiems paragauti, nelaukdami, kol kompanionai pradės jus varstyti maldaujančiais žvilgsniais.

Prieš užsakant maistą kompanionai surengia aistringą apklausa - diskusiją kokius patiekalus šiandien valgys. Vėliau neformalus stalo lyderis grasiai pakartoja galutinį sąrašą ir pateikia užsakymą padavėjui. Maisto porcijos Andalūzijoje nemažos, todėl keturių žmonių draugija gana sočiai pavalgys užsakydama vieną porciją užkandžių, vieną porciją salotų ir du pagrindinius patiekalus, iš kurių dažniausiai vienas bus mėsa, o kitas - žuvis, arba jūros gėrybės. Jei viską suvalgius likote alkanas – galėsite atsigriebti su desertu.

Andalūziškas kompanijos etiketas prie stalo | ©laimafoto

Svarbiausias dalijimosi momentas – paskutinio kąsnio klausimas. Jį ispanai vadina de la vergüenza (gėdos kąsnis). Apie gėdos kąsnio situacijas parašyti ištisi psichologiniai traktatai, todėl nepakliūkite į paspęstas pinkles ir būsite įvertintas. Norite to kąsnelio, bet bijote gėdos – pasiklauskite aplinkinių ar tikrai niekas jo nenori? Tikraitikraitikrai? Tačiau net ir po visų išgirstų teigiamų atsakymų pasielgsite kilniai, jeigu paskutinį gabaliuką vis tiek padalinsite į tiek dalių, kiek žmonių prie stalo. Arba bent per puse.

Andalūziškas kompanijos etiketas prie stalo | ©laimafoto

Deserto klausimas, tiksliau – deserto kiekio klausimas sprendžiamas tik suvalgius pagrindinį patiekalą. Dažniausiai desertu irgi dalijamasi net ir tuo atveju, jeigu desertą užsisakėte individualiai sau. Pasiruoškite iš anksto - paprašykite padavėjo atnešti kiekvienam bičiuliui po šaukštelį.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Užsukame pasižvalgyti į andalūzišką restoraną

Next
Next

San Lucar ramunėlė