Apie aliejaus rūgštingumą

Pokalbiuose su mūsų aliejaus pirkėjais nuolat grįžtame prie to paties klausimo – kas yra aliejaus rūgštingumas. Šis aliejaus kokybės parametras ne visuomet suvokiamais teisingai. Tad pateikiame jums tris svarbiausias tezes, kad būtų aiškiau.

Apie alyvuogių aliejaus rūgštingumą Nerja urvas, Malagos provincija | Andalūzija. Virgen Extra

Apie alyvuogių aliejaus rūgštingumą | ©laimafoto

1. Aliejaus rūgštingumo nėra privaloma nurodyti ant butelio etiketės (todėl mes pateikiame šį rodiklį produkto aprašyme). Jau pati aliejaus kategorija Virgen Extra reiškia, kad aliejaus rūgštingumas yra mažesnis už 0,8% ir šis parametras parodo iš kokios kokybės alyvuogių uogų buvo spaudžiamas aliejus. Nuskynus alyvuogę joje tuoj pat prasideda oksidacijos procesas, todėl kokybiškos alyvuogės turi būti renkamos „de vuelo“ – iš „skrydžio“ ir negali liesti žemės. Tačiau kartais pasitaiko nesąžiningų ūkininkų, kurie bando pamaišyti nuo žemės surinktas (de suelo) alyvuoges su rinktomis nuo medžio, todėl aliejaus rūgštingumo parametras leidžia bent jau taip nustatyti alyvuogių uogų būseną ir kokybę. Rinktos nuo žemės, nešvarios arba pažeistos alyvuogės turės didesnį rūgštingumą, todėl aliejui nebus suteikta aukščiausia kokybės kategorija.

2. Aliejaus rūgštingumas nieko nesako apie aliejaus skonį – labai abejoju ar kas nors ragavimo būdu gali nustatyti aliejaus rūgštingumą.

3. Aliejaus rūgštingumas neturi nieko bendro su aliejaus dūmo (degimo) temperatūra.

Ką reikia žinoti apie „rūgštingumo“ parametrą renkantis aliejų

  • Jei etiketėje matote užrašyta, kad aliejus yra priskirtas „Virgen Extra“ (ispan.)/ „Extra Virgin“ (angl.)/ ar „Ypatingai Tyras“ (lt.) kategorijai,- to visiškai pakanka, kad nereiktų sukti sau galvos dėl šio aliejaus rūgštingumo.

  • Visų Virgen Extra aliejų rūgštingumas privalo būti mažesnis už 0,8 %. Jei laboratorija nustatys didesnį rūgštingumą – aliejus bus priskirtas žemesnei Virgen arba Lampante kategorijai. Ragaujant aliejų nustatomi tik skonio ir kvapo defektai. Net geriausio eksperto skonio receptoriai nenustatys aliejaus rūgštingumo, nes šis parametras rodo spaustų alyvuogių kokybę, o ne tai, ar aliejus yra rūgštus. Patikėkite - skirtumas tarp 0,1 ir 0,8 % aliejaus rūgštingumo yra tikrai menkas, nors ir gražiai atrodo etiketėje, ypač pažymėtas šauktuko ženklu. Tuo labiau, kad kartais „Virgen Extra“ aliejaus kategorijos vertą rūgštingumą didelėmis raidėmis nurodo net ir rafinuoto alyvuogių aliejaus gamintojai.

  • Perkant Virgen Extra aliejų būtina žinoti gamintoją arba ūkį, alyvuogių rūšį (arba jų mišinio sudėti, jei aliejus yra „coupage“) ir datą iki kada aliejus yra geriausias.

  • Atsargiai žiūrėkite į įvairius, neaišku kur perpilstytus aliejus su pažymėtomis išpilstymo datomis arba nerealiais „geriausias iki“ terminais. Nesakau, kad jie blogi – tiesiog būkite tikri, kad mokate pinigus už kokybę.

Daugiau šia tema skaitykite čia >>

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Sūdyta menkė ir kaip ją išdruskinti

Next
Next

Habas con jamón - pupelės su kumpiu