Sofrito. Ispanų virtuvės eliksyras (receptas)

Ispanišką sofrito galima apibūdinti kaip daržovių padažą bei daugumos troškinių, ryžainių (paelijos) ir patiekalų iš makaronų pagrindą. Jam ruošti naudojamas česnakas, svogūnas, žaliasis pipiras, raudona paprika ir pomidoras. Dažnai sofrito vadinamas kaip „šviesiai rudo atspalvio keptų daržovių ruošinys, o ne patiekalas savaime“. Tai bene populiariausia daržovių kepimo technika ne tik Ispanijoje, bet ir daugumoje Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos šalių virtuvėse.

Ispaniškas sofrito | Andalūzija. Virgen Extra

Sofrito daržovių padažo ingredientai | ©laimafoto

Sofrito istorija

Pirmasis žinomas sofrito paminėtas apie 1324 m. Katalonijos regiono kulinarijos knygoje Libre de Sent Soví. Ši knyga yra viena seniausių Europoje, todėl nesiginčijama, kad sofrito kilmė Kataloniška, o pats sofrito  - atėjęs net iš viduramžių. Vėliau panašus daržovių padažo kepimo būdas paplito Prancūzijoje (mirepoix), Italijoje (soffritto arba battuto), Portugalijoje (refogado). Ispanai šį padažą atnešė ir į savo kolonijas visoje Lotynų Amerikoje, kur jis iki šiol vadinamas sofrito, tuo tarpu Filipinuose jis randamas kaip ginisa.

Sofrito valgomas taip įvairiai, kaip įvairiai jis gali būti ruošiamas. Šiame padaže vėliau troškinama mėsa ar žuvis, į jį beriamos pupelės, ryžiai ir makaronai, pjaustomos bulvės. Kituose receptuose sofrito dedamas tik patiekalo gaminimo pabaigoje, o kartais jis valgomas šaltas kaip pagardas ar garnyras prie ant grotelių keptos mėsos ar žuvies.

Ir sevika ir gardu

Pasirodo, sofrito yra kur kas daugiau nei skani tradicija. Barselonos universiteto ir biomedicininių tyrimų centrų CIBEROBN ir CIBERDEM mokslininkų tyrimas mano, kad sofrito yra raktas į sveiką mitybą, kurią propaguoja Viduržemio jūros šalys. Lėtai kepant daržoves Virgen Extra alyvuogių aliejuje išsiskiria daug įvairių fenolio junginių ir didelis kiekis karotinoidų, o tai yra visapusė sveikatos stiprinimo priemonė.

Kai pirmą kartą su ispane drauge jos virtuvėje ruošėme sofrito, stebėjausi, kam ji prisipjaustė tiiiiek daržovių. Tik vėliau, kai ji ėmė traukti iš spintelės šaldymo indelius, supratau jos gudrybę. Pasirodo, ji pasiruošia sofrito bent 3-4 kartams! Lekiame gaminti sofrito, su kuriuo vėliau galėsite paruošti daugybę patiekalų!


Receptas. Sofrito. Daržovių padažas/ pagardas

👤Porcijos: 1 patiekalui, 4 žmonėms 🕓Pasiruošimo laikas: 10 min 🕓Pagaminimo laikas: 40 min


Sofrito daržovių padažas | ©laimafoto

Ispaniškas sofrito | Andalūzija. Virgen Extra

INGREDIENTAI

1 didelis svogūnas

2 žalieji (itališki) pipirai

2 saliero stiebai

1 raudona paprika

2 skiltelės česnako

1-2 pomidorai

Druska pagal skonį

Virgen Extra alyvuogių aliejus. Naudojome Picual iš mūsų parduotuvės>>

GAMINIMO EIGA

Šio recepto tobulumo paslaptis yra kepimas maišant ant silpnos ugnies, kad ingredientai nepradėtų degti, nebūtų nei kepti, nei sausi. Todėl kepant sofrito jį dažnai maišykite.

Nulupame svogūną ir česnako skilteles, išvalome žalius pipirus ir papriką. Visas daržoves supjaustome atskirai mažais gabalėliais.

Įkaitiname keptuvę ir įpilame gerą čiurkšlę Virgen Extra alyvuogių aliejaus, kai jis įkaista, pirmiausia suberiame česnaką, toliau – svogūną. Kepame ant lėtos ugnies uždengtą.

Kai svogūnas tampa permatomas, dedame susmulkintą papriką ir pipirus ir kepame toliau. Galiausiai sudedame smulkintą pomidorą (jį galite smulkinti trintuvu, burokine tarka ar smulkiai supjaustyti).

Atminkite, kad skubėjimas nėra geras draugas gaminant troškinį. Tad viso kepimas turėtų trukti iki 30 min.

Baigto gaminti sofrito tekstūrą galite palikti su gabalėliais, galite kelis šaukštus sofrito sutrinti trintuvu ir sumaišyti atgal į padažą – taip gausite tirštesnę tekstūrą. Arba galite visą sofrito tiesiog sutrinti trintuvu.


REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Papildomai galite rinktis salierus, morką, porą, cukiniją ar net baklažaną. Žinodami, kokiam patiekalui gaminate padažą: mėsos troškiniui, makaronams, daržovėms ar žuviai galite eksperimentuoti keisdami daržovių santykį sofrito.

Sofrito tikslas -  praturtinti troškinius, ryžių patiekalus, suteikti galutiniam patiekalui, kad ir kokį jį planuojate ruošti, koncentruotą ir intensyvų skonį. Todėl gerai apgalvokite, ar norite naudoti ir kuriuos papildomus prieskonius ar aromatines žoleles. Paprastai rekomenduojama į sofrito dėti tik druską, o prieskoniais ir žolelėmis turtinti vėlesnes patiekalų versijas. Sofrito tikslas yra sustiprinti galutinio patiekalo skonį, o ne jį maskuoti.

Pagardinti padažą galite vienu ar du šaukštais pomidorų koncentrato ir šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

Naudokite gerą Virgen Extra aliejų . Aliejus yra vienas iš pagrindinių Sofrito herojų.

Jei nemėgsta česnako, dėkite nepjaustytas skilteles tik pradėję kepti. Jis aliejui suteiks aromato, o kai apkeps – išimkite.

Jei pomidoras kelia rūgštingumą, jo galite atsisakyti. Vietoje jo, kad padažas gautųsi sultingas, tiesiog sutrinkite kelis didelius šaukštus jau iškeptos daržovių masės trintuvu kartu su puse stiklinės vandens arba skysto sultinio. Gautą tirštą masę supilkite atgal į keptuvę ir dar patroškinkite iki 5 min. (taip beja recepte dariau ir aš, nes troškintas pomidoras - didžiausias mano skrandžio priešas).

Ir ką daryti toliau? Eksperimentuokite! Patroškinkite šiame padaže mėsą, vištieną, tofu sūrį ar žuvį. Jei padažas atrodo per tirštas - galite drąsiai į jį šliūkštelėti gero naminio sultinio. Arba balto vyno. Toliau troškinkite jame makaronus, virkite ryžius. Dažykite į jį juodą duoną ar valgykite jį kaip garnyrą - tiek šitą, tiek šaltą.

Skanaus!

Šis straipsnis publikuotas 15min.lt portale: „Andalūzijos virtuvė: ispanų virtuvės eliksyras sofritas“ skaitykite>>

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Kaip klastojamas Virgen Extra aliejus?

Next
Next

Receptas: Jūros lydeka “a la marinera” padaže