Receptas: Jūros lydeka “a la marinera” padaže
Šis patiekalas skaitomas Kūčių stalo patiekalu, nors yra mėgstamas ir valgomas tiek Naujųjų metų išvakarėse, tiek kitomis progomis. „Merluza a la marinera“ pavadinimą šmėžuojant galite rasti ir Andalūzijos restoranų meniu. O jį radus, labai kviečiu išbandyti. Asmeniškai man ši klasikinė baltos žuvies ir balto padažo sąjunga asocijuojasi su žilagalve senučiukų pora, ką tik po pietų ropojančia Viduržemio jūros promenada, meiliai susikibusia rankomis. Tokia tvirta, gardi ir tokia klasikinė…
Jūros lydeka (isp. merluza), dar Lietuvoje žinoma kaip hekas, yra viena iš tų žuvų, kurias galima paruošti įvairiausiais būdais. Ji neturi intensyvaus žuvies kvapo ir ašakų, o dėl baltos mėsos mėgstama visų šeimos narių. Be to, ši žuvis nebrangi, o ir sveika - turi mažai riebalų. Ispanijoje jūros lydeką perku šviežią ir visuomet paprašau ją išdaryti ir išfiliuoti.
Padažo a la marinera ingredinetų nedaug – svogūnas, baltas vynas, petražolės, langustinai ir moliuskai, Andalūzijoje vadinami almejas. Ir čia prasideda linksmoji pasiklydę vertime dalis. Langustinai į padažą dedami visai ne tie, kuriuos Lietuviai vadina langustinais. O moliuskų rūšį almejas google verčia kaip kiliminė danga su grioveliai ar net putytė... Tad, kad nei vien putytė gaminant šį patiekalą nenukentėtų, kviečiu pažiūrėti į ingredientų nuotrauką žemiau ir jei tokių atitikmenų Lietuvos parduotuvėse rasite (net ir šaldytų) – rekomenduoju surizikuoti, nusipirkti ir išbandyti.
Receptas: Jūros lydeka “a la marinera” padaže
👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Pagaminimo laikas: 30 min
Skaitykite kitas istorijas:
Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo: