Valgome alyvuoges
Užsukus į restoraną ar barą Andalūzijoje dažnai kartu su gėrimu gausite ir dubenėlį žalių alyvuogių. Paragavę jų lietuviai pastebi, kad vietos alyvuogės yra „kitokios“ nei ragautos kitose Viduržemio jūros šalyse. „Kitokios“ – reiškia, kad nėra kažkuo įmantriai pagardintos, kimštos ar pamaišytos.
Andalūzijoje alyvuogės yra alyvuogės ir į jas žiūrima panašiai, kaip į daugelį kitų natūralių produktų – „jeigu gamtai pavyko sukurti idealų produktą – žmogui nevalia jo gadinti“. Todėl šiuose kraštuose išskirtinai vertinama produkto žaliava – „materia prima“, o prieskoniai, priedai ar padažai naudojami labai saikingai.
Malagos provincijos miestelis Álora garsus net tik savo citrusinių vaisių plantacijomis, bet ir valgoma alyvuogių veisle – aloreña. Čia ruošiamos stalo alyvuogės La aceituna aloreña yra žymima DOP (saugomos kilmės vietos) ženklu.
Paruošimo būdas nėra įmantrus – alyvuogės perspaudžiamos nesutraiškant kauliuko, išmirkomos sūrime ir užpilamos vandens, druskos, acto, čiobrelių, pankolių ir raudonėlių užpilu. Alyvuogės laikomos moliniuose induose ir semiamos tik mediniu šaukštu.
Taigi - jeigu rasite parduotuvėje stiklainį su „La aceituna aloreña“ ženklu – būtinai nusipirkite paragauti – turite galimybę susipažinti su tradiciniu būdu paruoštų stalo alyvuogių skoniu.
Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?
Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą.
Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.
Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.
Skaitykite kitas istorijas:
Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo: