Ispaniškos šaltsriubės. Gaspačo receptas

Gaspačo sriuba (isp. gazpacho) tikriausiai daugiausia ovacijų pasaulyje susilaukianti ispaniška šaltasriubė. Ši sriuba turi dar bent penkias ne mažiau gardžias pusseseres (ajoblanco, salmorejo, mazamorra, porra antequerana). Pasakojame apie jas trumpai.

Gaspačo sriuba | ©laimafoto

Gaspačo sriuba | ©laimafoto

Pagrindiniai visų šių sriubų ingredientai – vakarykštė balta duona, alyvuogių aliejus, druska ir česnakai. Likę produktai, kuriais gardinamos šios sriubos – pomidorai, paprikos, vyno actas, agurkai, svogūnai – turi įtakos sriubų spalvai ir lemia jų pavadinimą.

Ispaniškų šaltasriubių istorija

Vieni mano, kad trintą sriubą iš pasenusios duonos, česnakų, alyvuogių aliejaus, druskos ir acto gamino romėnai, kiti – kad arabai, gyvenę Al-Andalus regione. Tai buvo varguolių maistas. Tačiau ilgainiui jis paplito ir tapo Andalūzijos virtuvės dalimi. Ypač ši sriuba išpopuliarėjo Kordoboje, Sevilijoje ir Granadoje. XVI amžiuje prie šio neprašmatnaus patiekalo prisijungė iš Amerikos atkeliavę ponas pomidoras ir ponas pipiras. Taip baltoka sriuba įgavo raudoną atspalvį ir iki šiol susilaukia ovacijų – net tarptautiniu mastu.

Klasikinis gaspačas

Sriuba gaminama daužant česnakų skilteles, mirkytą pasenusią baltą duoną, alyvuogių aliejų ir druską. Toliau į šį mišinį keliauja labai prinokę pomidorai, agurkai, svogūnai, paprikos ir vyno actas. Toks daužymo metodas kartais taikomas ir šiandien, kai norima sriubai suteikti ypatingai autentišką skonį, o tuo pačiu, norint išvengti sriubos paviršiuje susidarančių putų. Sutrintas gaspačas supilamas į neglazūruotą molinį indą ir dedamas į šaldytuvą, kad susistovėtų,  o  kai atvėsta, į jį įpilama šiek tiek vandens.

Modernusis gaspačas

Esu mačiusi gaspačą su avokadais, braškėmis, arbūzu, jūrų gėrybėmis. Andalūzai nesupranta, kodėl pajūrio restoranuose ši sriuba šalies svečiams siūloma skiesta ledo gabaliukais. Tačiau Gaspačas tuo ir unikalus, kad kiekvienas regionas turi savo gaminimo versiją, o kiekvienas restoranas – savo unikalų receptą. Vis dėlto užsispyręs andalūzas nepraleis progos pasakyti, kad geriausias gaspačas, kokį jis tik yra valgęs, be abejonės buvo pagamintas jo mamos virtuvėje.

Kviečiu jus ir lietuviškoje virtuvėje pasigaminti tikrą Gaspačą.


Gaspačas. Receptas

👤Porcijos: 6 vnt. 🕓Paruošimo laikas: 15 min. 🕓Susistovėjimui: 1 valanda


Gaspačo receptas | Andalūzija. Virgen Extra

INGREDIENTAI

1 kg gerai sunokusių pomidorų

1 itališka žalioji paprika

1 agurkas

2 skiltelės česnako

50 ml alyvuogių aliejaus (Virgen Extra)

50 g vakarykštės duonos (baltos)

250 ml vandens

druska (pagal skonį)

30 ml švelnaus vynuogių acto

prieskoninės žolelės


Gaspačo receptas | Andalūzija. Virgen Extra

GAMINIMO EIGA

  1. Pašlakstome duoną vynuogių actu ir paliekame, kad įsigertų. Jei acto virtuvėje nenaudojate - suvilgykite duoną aliejumi.

  2. Supjaustome visus nurodytus ingredientus, sudedame į indą. Į jį sumetame ir duoną, įpilame alyvuogių aliejaus, šalto vandens.

  3. Masę sutriname trintuvu. Sriuba turi būti vienalytės tekstūros, kreminė.

  4. Uždengiame indą dangčiu ir įdedame bent valandai į šaldytuvą, kad gerai atvėstų.

  5. Garnyrui supjaustome agurką ir prieskonines žoleles.

PATIEKIMAS

Sriubą galima patiekti lėkštėje ir valgyti šaukštu arba ji gali būti patiekiama stiklinėje – kaip tirštas gėrimas.


Gaspačo receptas | Andalūzija. Virgen Extra

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Naudokite ‘slyvinius’ pomidorus arba tuos, kurie turi ploną odelę, nedaug sėklų, yra mėsingi ir nelabai rūgštūs. 

Pomidorus galima nulupti prieš trinant sriubą, arba odeles ir sėklas galima iškošti per tankų sietelį sriubą jau sutrynus.

Gaminant šaltasriubes ypač didelis dėmesys skiriamas kokybiškiems produktams, ypač aliejui. Būtent jis subalansuoja sriubos skonį.

Jei acto nusprendėte neatsisakyti, naudokite  ispanišką Pedro Ximenez vynuogių actą – jis yra švelnus ir pasižymi lengvai salstelėjusiu skoniu.

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Sūrio marinavimas Virgen Extra aliejuje

Next
Next

Sabor a Málaga mugės