Kaip derinti alyvuogių aliejų su maistu?

Karta viena pražystama prancūzė, paklausta apie vyno ir maisto derinimą išdėstė labai trumpą teoriją: „Derink kaip nori, svarbu, kad kitą dieną neskaudėtų nei galvos, nei skrandžio“.

Pusryčiai Malagoje | Andalūzija. Virgen Extra

Virgen Extra aliejus pusryčiams | ©laimafoto

Pastebėjusi, kad vis tiek nelabai supratau, pridūrė: „Jei nori suvalgyti daugiau maisto ir išgerti mažiau vyno – rinkis vyną kaip padažą, todėl jis turi būti ryškus, charakteringas ir brangus. Jei nori išgerti daugiau vyno – teks mažiau valgyti, todėl rinkis brangų ir charakteringą maistą“.

Į klausimą kaip reikėtų derinti alyvuogių aliejų ir maistą ispanai duoda tokį patarimą:

„Turėk po ranka pigesnio, tačiau kokybiško neutralaus skonio alyvuogių aliejaus ir naudok jį kiekvieną dieną. Be jo virtuvėje privalo būti dar du Virgen Extra aliejai, turintys „charakterį“.

Kepant mėsą ar žuvį keptuvėje ar orkaitėje naudok pigesnį, tačiau sveiką aliejų. O prieš pateikiant patiekalą ant stalo, apšlakstyk jį charakteringu Virgen Extra, kuris suteiks kepiniui išskirtinio aromato ir skonio. Protingai naudojant aliejus palepinsi skonio ir kvapo receptorius, o ir nenuskriausi nei savo piniginės, nei sveikatos.“

Pusryčiai Andalūzijoje | Andalūzija. Virgen Extra

Virgen Extra aliejaus naudojimo idėjos | ©laimafoto

Jei vis vien nelabai drąsiai jaučiatės naudodami alyvuogių aliejų, per daug nesikrimskite. Net ir Viduržemio jūros regiono šalyse ne visi žino, kaip tinkamai naudoti Virgen Extra. Šalyse, kuriose kiekvienas suaugęs per metus suvartoja po 8 – 15 litrų alyvuogių aliejaus, gausu vietine kalba kuriamų ir rodomų mokomųjų filmų, istorijų ir laidų, kuriose pasakojama apie alyvuogių aliejaus naudą. Taip randame puikių idėjų ir įdomių patarimų, kuriuos išbandę norime pasidalinti ir su jumis.

Idėjos pusryčiams

Na pavyzdžiui pusryčiams. Išbandykite sveiką graikišką jogurtą, pagardintą riešutais ir alyvuogių aliejumi Virgen Extra (mes siūlytume ‚Arbequina‘). Ne mažiau gardu - baltos duonos tostas apšlakstytas alyvuogių aliejumi ir užteptas džemu arba medumi. O ar bandėte apšlakstyti aliejumi košę arba virtą kiaušinį? Ragaukite ir bandykite suprasti, kaip keičiasi šio įprasto maisto skonis. Net ir apelsinų griežinėliai ar granatų sėklos gali būti šlakstomos alyvuogių aliejumi (rekomenduotume švelnesniu ‚Hojiblanca‘). Galite patys pamėginti skirtingus aliejus, nors pradžiai rekomenduojama prie ryškių skonių derinti švelnesnį ‚Hojiblanca‘, o prie švelnių ir lygesnių – šlakstyti ryškesniu ‚Ocal‘.

Kodėl siūlomi tokie deriniai? Alyvuogių aliejus Virgen Extra papildo svarbių organizmui medžiagų rytinį „krepšelį“, neapkraudamas skrandžio, prideda energijos ir pagerina virškinimą.

Idėjos pietums 

Visai nereikia laukti momento „tada, kai ateis daržovių sezonas“, kad savo virtuvėje pradėtumėte naudoti gerą alyvuogių aliejų. Juk ir iki daržovių sezono namie gaminate patiekalus, kuriems reikalingas tai sviestas, tai aliejus. Ir visai nereikia galvoti apie įmantrius patiekalus. Patobulinkite savo kasdienį valgį, pakeisdami jame tik vienintelį ingredientą – bet kokį aliejų, sviestą ir net majonezą - į gerą Virgen Extra Virgen Extra (mes siūlytume ‚Picual‘). Pilkite šio aliejaus į sriubą, pašlakstykite juo picą ar makaronus, jau iškeptą mėsą, žuvį ar daržoves. Ar pasikeitė šių patiekalų skonis pabandykite? O desertui Virgen Extra aliejumi (mes siūlytume ‚Arbequina‘) galite pašlakstyti pjaustytų vaisių lėkštę ir net ledų porciją.

Idėja aperatyvui

Migdolai Malagoje | Andalūzija. Virgen Extra

Šiaurės kraštų gyventojams aperityvas gali pasirodyti tinginių išmislu. O andalūzams greitas užkandis prieš maistą turi labai aiškų tikslą – „informuoti“ skrandį, kad netrukus laukia pietų arba vakarienės malonumai. Girdėjau sakant, kad automobilį galima užvesti ir pasukus raktelį, ir pastūmus jį riedėti nuo kalno. Lygiai taip ir su skrandžiu: galima į jį primetus maisto laukti kol, jis „užsives“, arba jį „užvesti“ pasiūlius aperityvo.

Alyvuogių aliejus puikiai tinka aperityvo pagardinimui ir padeda skrandžio „užvedimui“. Paimkite saują migdolų, apšlakstykite ją ryškesniu ‚Arbequina‘ aliejumi ir užbarstykite stambesne druska. Dubenėlį žalių stalo alyvuogių galite pagardinti lygiai taip pat. Prie tokio derinio nepakenks ir taurelė „fino“ (balto sauso desertinio vyno) ar stiklinaitė „cervesitos“ (lt. alučio).

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Velykinis žagarėlis pestiño

Next
Next

Pomidorų gidas