Receptas: Malagos salotos (ensalada malagueña)

Ko jau ko, bet andalūzams tikrai galima pavydėti gyvenimo džiaugsmo. Kaip jie krykštauja susitikę vienas kitą, kaip sugeba nepailstamai pliurpti apie paprastas nepaprastas gyvenimo smulkmenas, kaip natūraliai ir subtiliai drąsina ir palaiko vienas kitą komplimentais,- taip smagu to iš jų mokytis. Dar viena žavinti andalūzų savybė  – paprastumas. Nereikia dalykų komplikuoti!

Malagos salotos (ensalada malagueña) | ©laimafoto

Malagos salotos (ensalada malagueña) | ©laimafoto

Kam daryti sudėtingai, jei galima paprastai? O jei nesigauna paprastai – reikia tik paklausinėti aplink esančių, tikrai atsiras kas nors, kas žinos paprasčiausią būdą išspręsti tavo problemą.

Na pavyzdžiui, kai prekybos centre prie žuvies skyriaus trypčiojau ir dvejojau, kokius sūdytos menkės gabaliukus pirkti – pasiklausiau to šalia stovinčios moteriškės. Būčiau žinojusi, kiek šis atsakymas užtruks... Moteriškė ne tik parodė man tinkamiausią pakuotę, bet dar ir tiksliai išpasakojo, kaip šią menkę išdruskinti (receptas čia). Aplink ėmė būriuotis kitos moteriškės ir dalintis savo paslaptimis ir receptais, kaip šią žuvį paruošti. Jų balsai tik garsėjo, pynėsi vienas per kitą, kas greičiau, kas garsiau spės pasisakyti. Jei būčiau palikusi jas diskutuoti ir išėjusi iš parduotuvės, tikriausiai šis būrelis net nebūtų to ir pastebėjęs. Bet man buvo labai smalsu išgirsti visas detales, nes ruošiausi šį patiekalą aprašyti lietuviškai.

Ir nors Lietuvoje sūdytos menkės galite net su žiburiu nerasti, arba rasite labai brangios (Ispanijoje 17,5 Eur/kg), kviečiu į patiekalo receptą žiūrėti andalūziškai paprastai  - nėra menkės, tiks ir marinuotas tunas. Nes šios salotos Malagos apylinkėse ruošiamos tiek su viena tiek ir su kita žuvimi.

Jei reiktų šį patiekalą apibūdinti, sakyčiau, kad tai šaltas, sotus užkandis arba pagrindinis patiekalas. Pagal sotumą prilygstantis lietuviškai baltai mišrainei, tik majonezas čia keičiamas į sveikesnį ingredientą – Virgen Extra alyvuogių aliejų.

Lekiame gaminti.


Receptas. Malagos salotos

👤Porcijos: 4 vnt. 🕓Pagaminimo laikas: 30-40 min

Malagos salotos | Andalūzija. Virgen Extra

Malagos salotos | Andalūzija. Virgen Extra

INGREDIENTAI

500 gr bulvių (arba 2 vidutinės bulvės 1 porcijai)

500 gr apelsinų (arba pusė apelesino 1 porcijai)

200 gr išdruskintos menkės arba 200 gr konservuoto tuno

4 kietai virti kiaušiniai

1 nedidelis švelnus svogūnas (Lietuvoje tinka chalot rūšies)

20 vnt. žalių marinuotų alyvuogių be kauliukų

Virgen Extra alyvuogių aliejus (rekomenduojame Hojiblanca arba Arbequina iš mūsų parduotuvės)

Citrinų sultys (arba actas, jei naudojate)

Druskos, pipirų, žolelių


Sūdyta menkė | Andalūzija. Virgen Extra

GAMINIMO EIGA

Verdame bulves su lupena dideliame vandens kiekyje. Išvirusias ir atvėsusias nulupame, supjaustome griežinėliais.

Kol verda bulvės, išverdame kiaušinius.

Supjaustome svogūną pusgriežinėliais ir nupilame verdančiu vandeniu, kad prarastų aitrumą

Apelsinus nulupame ir nupjaustome visas likusias baltas odeles, kad neliktų kartumo. Supjaustome griežinėliais, arba norima forma.

Pašaliname kauliukus iš alyvuogių.

Susmulkiname žoleles.

Pasiruošiame marinuotą tuną (arba jei naudosite išdruskintą menkę, supjaustykite ją nedideliais gabalėliais. Kaip išdruskinti menkę skaitykite čia).

Į lėkštę dedame tokia seka: bulves, kiaušinius, svogūnus, apelsinus, tuną arba menkę, alyvuoges, pabarstome žolelėmis, šiek tiek druskos ir pipirų ir aplaistome citrinos sultimis (arba actu) ir Virgen Extra aliejumi.

REKOMENDACIJOS IR VARIACIJOS

Patiekalui taip pat galite naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą menkę. Tuo atveju ją rekomenduojama apkepti alyvuogių aliejuje prieš dedant į patiekalą.

Jei Lietuvoje radote pirkti sūdytos menkės, rekomenduojame ją būtinai išbandyti! Paruošimas nėra sudėtingas, tik užtruks nuo vienos iki kelių parų.

Menkės išdruskinimo eigą rasite šiame straipsnyje >>

Skanaus!

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Aš esu meniu

Next
Next

Sūdyta menkė ir kaip ją išdruskinti