Nendrių medus - melasa

Nors pažodžiui į lietuvių kalbą „miel de caña“ reikėtų versti „nendrių medus“ – tai nėra tas medus, kurį bitės neša iš nendrių žiedų. Iš nendrių medaus neišgautų net ir labiausiai užsispyrusi bitė, nes nendrės žydi panašiai kaip smilgos  – smulkiais sausais žiedynais ant ilgų kotelių. Kažką panašaus į medų galima išgauti iš cukranendrių sulčių,- rudą ir saldžią, į medų panašią masę, dar kitaip vadinamą melasa, arba juoduoju medumi. Cukranendrė yra kilusi iš Pietryčių Azijos, o Andalūzijoje auginama nuo VIII amžiaus.

Melasa - cukranendrių cukrus | Andalūzija. Virgen Extra

 Techniškai kalbant - cukranendrių medus yra cukraus gamybos atliekos, kurios susidaro spaudžiant ir kaitinant cukranendrių stiebus. Proceso metu gautos sultys verdamos ir centrifuguojamos tol, kol tampa klampios konsistencijos ir tamsiai rudos spalvos skysčiu – melasa. 

Šiame saldiklyje nėra jokių cheminių priedų ir jis nėra išgautas iš gyvūnų, todėl laikomas natūraliu saldikliu, pasižyminčiu naudingomis mūsų organizmui savybėmis. Todėl sveika alternatyva cukrui ar medui. 

Tarp pagrindinių šio cukranendrių medaus privalumų galima paminėti tai, kad jis padeda išvengti osteoporozės dėl didelio magnio ir kalcio kiekio – abu komponentai yra labai naudingi kaulams stiprinti.

100 gramai melasos turi maždaug 290 kcal, beveik tiek pat kaip ir medus ir beveik 100 kcal mažiau nei rafinuotas cukrus, todėl rekomenduojama vartoti sportininkams. Šiame produkte esantis varis stiprina plaukus, o geležis naudingas žmonėms, sergantiems anemija, taip pat nėščioms moterims. Melasą, kaip cukraus pakaitalą gali vartoti sergantys cukriniu diabetu, be to, ji padeda sumažinti rūgštingumą ir vidurių užkietėjimą.

Melasos skonis labai charakteringas - nors ji naudojama kaip saldiklis, tuo pačiu turi lengvą dūminį poskonį, kuris paslepia saldumą.

Pasitaiko gana įvairių melasos skonių, kurie priklauso nuo jos rūšies, bei koncentracijos - vienų skonis gali būti intensyvesnis, kitų švelnesnis, su dažnai pasitaikančiu karčiu „atspalviu“.

Cukranendrių medus yra naudojamas įvairiausių patiekalų gamyboje ir pasaldinimui, netgi tradicinio sojos arba tradicinio BBQ padažo gamyboje.

Andalūzijoje ypač dažnai rudos spalvos cukrananedrių medaus užpilas pateikiamas su gruzdintais baklažanais, labai gerai dera su pieno produktais, rūgščių vaisių saldinimui, todėl dažnai naudojamas gaminant daugelį tipiškų andalūziškų patiekalų. Tad dažnoje virtuvėje yra toks pat privalomas, kaip ir alyvuogių aliejus.

El Ingenio Nuestra Señora del Carmen gamyklos gaminama melasa | Andalūzija. Virgen Extra

El Ingenio Nuestra Señora del Carmen gamyklos gaminama melasa | Andalūzija. Virgen Extra

Vienintelė Europoje cukranendrių medaus gamykla El Ingenio Nuestra Señora del Carmen vis dar veikia Frigilianos miestelyje, per metus pagamina pusę milijono tonų melasos, tačiau didesnę dalį žaliavos jau atsiveža iš Pietų Amerikos – vietos cukranendrės auga tik paskutiniame 47 hektarų plote.

 

Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?

Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą. 

Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.


Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Previous
Previous

Oh tie subrtopikai

Next
Next

Skaičiuojame Michelin žvaigždes