Rožinė paslaptis
Malagėnai juokauja, kad rosadą žino visi, nors niekas jos nėra matęs gyvos. Ši žuvis kažkokiu mistiniu būdu pasirodė provincijos restoranuose ir nors greitai išpopuliarėjo, nuo 1990 metų premjerinio pasirodymo nelabai toli išplito. Rosada savo pavadinimą gavo dėl rožinės (iš tiesų gal labiau oranžinės) odelės spalvos. Mėsa yra balta ir puikios tekstūros, kaulų beveik nėra. Žuvis iš veido nėra labai simpatiška, bet šiuo atveju vertinama ne išvaizda o skonis.
Rosada žuvis | Andalūzija. Virgen Extra
Jeigu nepasitikite mano skonio receptoriais ir rekomendacijomis – galiu pateikti visa sąrašą lietuvių, kurie ją ragavo ir garantuotai patvirtins mano teiginį – rosada yra fantastiška žuvis! Tik būtinai užsisakykite „rosada a la plancha“ – keptos keptuvėje - toks paruošimo būdas atskleis visas skonio ir kvapo subtilybes.
Rosada gaudoma Namibijos, Argentinos, Čilės ir Naujosios Zelandijos vandenyse, gyvena netoli dugno, maždaug 300 metrų gylyje, aktyvi naktimis ir minta dugno vėžiagyviais. Į Malagos restoranus ši žuvis patenka tik užšaldyta, todėl netikėkite valgytojų pasakojimais apie ragautą nuostabaus skonio šviežią, ką tik iš jūros ištrauktą rosadą. Nors „šaldyta žuvis“ rosados atveju toli gražus nėra nuosprendis.
Pasirodžiusi prieš trisdešimt metų rosada priskirta prie prastesnių žuvų, ją pigiai parduodavo kaip brangesnių žuvų „kopiją“.
Pirmoji partija buvo atvežta „pasibandymui“ iš Argentinos, puikiai įvertinta ir jau kelis dešimtmečius laikoma Malagos pakrantės restoranų delikatesu. Tai, kad ji plačiai neišplito kitose provincijose, paaiškina faktas, kad šią žuvį oficialiai atplukdo tik viena Malagos įmonė „Sanamar“.
Rosada žuvis | Andalūzija. Virgen Extra
Rosada lengviausiai rasite Costa del Sol pakrantėje, Kadize, po truputį žuvis atsiranda Sevilijos ir Huelvos turguose ir restoranuose. Ieškoti šios žuvies kitose Ispanijos dalyse yra beviltiškas užsiėmimas, todėl jei keliaujate po Andalūziją – paieškokite restorano meniu rosada a la plancha arba rosada a la brasa – apsilaižysite pirštus. Pažadu.
Norite išragauti regioną garsinančius patiekalus ir gėrimus?
Kreipkitės į mus - sudarysime Jums gastronominės kelionės programą. Pageidaujant, lydėsime kelionės metu.
Padėsime susigaudyti gamybos procesuose, terminuose bei giliau pažinti ir pamilti Andalūziją per jos turtingą ir įvairią maisto kultūrą.
Parašykite mums andaluzija@virgenextra.lt, suplanuosime kelionę kartu.
Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!
Už mūsų kuriamas originalias istorijas ir už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.