Virgen Extra aliejaus aristokratai, herojai ir eiliniai

Alyvuogių aliejus ilgą laiką tebuvo įprastas, augalinės kilmės „riebalas“, kurį tūkstantmečius Viduržemio jūros regiono šeimininkės naudojo maisto gamybai. Likęs pasaulis tam pačiam tikslui naudojo taukus, sviestą ar rafinuotą saulėgrąžų aliejų. Didieji pokyčiai prasidėjo 8-ąjį praeito amžiaus dešimtmetį, kai viskas, kas susiję su Viduržemio jūros regionu staiga tapo madinga. Itališka mada ir automobiliai, prancūziška virtuvė ir vynas, ispaniškas flamenco ir Julio Iglesias, atostogos privačiose Graikijos salose. Vieną dieną į šį „hedonistinį“ sąrašą buvo įtrauktas alyvuogių aliejus.

Viduržemio jūros regiono alyvuogių aliejų pakuotės, Baeza muziejuje ” Museo de la Cultura del Olivo”  | ©laimafoto

Pasaulyje alyvuogių aliejaus daugiausia išgaunama ir suvartojama Viduržemio jūros šalyse. Tačiau nei viena šalis neturėjo kažkuo išskirtinių alyvmedžių auginimo sąlygų – klimatas panašus, todėl alyvuogės bręsta ir skinamos panašiu laiku. Per daugelį metų aliejaus spaudimo technologijos pakito nedaug, todėl ir aliejus buvo panašios kokybės. Didžiosios permainos prasidėjo tada, kai likęs pasaulis užsigeidė ne alyvuogių aliejaus, o ypatingo alyvuogių aliejaus: geriausio, gryniausio, tyriausio.

Ispanai dar ir dabar prisimena laikus, kai jų šalyje pačios geriausios kokybės alyvuogių aliejus tapo didele retenybe. Sumanūs prekybininkai jį išveždavo ir parduodavo kitose šalyse už trigubą kainą.

Atsiradus kokybiško aliejaus paklausai, augintojai pradėjo daugiau dėmesio skirti auginamų alyvuogių kokybei, veislės grynumui, alyvmedžių priežiūrai. Gamintojai pritaikė naujas aliejaus spaudimo technologijas, todėl gana greitai buvo išmokta pagaminti išskirtinės kokybės alyvuogių aliejų. Norint jį išskirti iš visų kitų buvo sukurta nauja komercinė kategorija: ypatingai tyras alyvuogių aliejus (aceite de oliva virgen extra). Tokiam aliejui jau nereikėjo konkuruoti savo kaina – pirkėjams rūpėjo jo unikalumas.

Andalūziški Virgen Extra aliejai | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniški Virgen Extra alyvuogių aliejai | ©laimafoto

Virgen Extra “aristokratai”

Alyvuogių aliejus nėra vienalytis produktas, todėl ir jo skonis gali būti labai įvairus ir priklauso nuo alyvuogių veislės, dirvožemio, saulės, vandens, derliaus nuėmimo laiko ar net nuo kurios medžio pusės nurinktos uogos. Kadangi Virgen Extra yra natūralios alyvuogių sultys, todėl šis produktas panašus į rūšinį vynuogių vyną – ne kiekvienais metais pavyksta gauti subtiliausią skonį. Nėra privaloma dalyvauti kasmetiniuose konkursuose ir parodose, tačiau tie, kurie dalyvavo, laimėjo ir buvo įvertinti medaliais, būtinai apie tai pasigirs.

Kiek kainuoja polifenolis?

Labiausiai rinkoje yra vertinamas ankstyvojo alyvuogių derliaus aliejus (cosecha temprana). Jam renkamos dar tik pradedančios nokti, žalios spalvos alyvuogės, todėl iš jų spaustas aliejus pasižymi geriausiomis skonio savybėmis. Jame daugiausiai polifenolių – labai svarbių natūralių antioksidantų, kurie ir suteikia aliejui kartų skonį. Ankstyvojo derliaus aliejus yra brangiausias ir todėl, kad nesubrendusios alyvuogės yra mažai aliejingos - norint gauti vieną kilogramą Virgen Extra reikia išspausti apie dešimt kilogramų alyvuogių. Pusės litro butelyje polifenolių gali būti tik 0,25 gramai, bet jų įtaka aliejaus kainai tikrai bus reikšminga.

Kilmė ir vardas

Panašiai kaip ir vynas, aliejus gali turėti savo registruotą ir įstatymais ginamą kilmės vietą. Galima būtų ginčytis ar tai pagerina aliejaus kokybę, tačiau po vieną kilmės vietą žyminčia vėliava susibūrę alyvmedžių augintojai ir aliejaus gamintojai saugo savo reputaciją, solidariai siekia aukščiausios kokybės, prižiūri vienas kitą ir įsileidžia į savo tarpą tik sau vertus. Reputacija irgi turi savo kainą.

Gražūs aprėdai ir madingos šukuosenos

Konkurencinėje kovoje tinka visos priemonės, todėl išvaizda irgi yra svarus argumentas. Virgen extra aliejaus pakuotės seka premium klasės produktų mados tendencijas. Šiuo metu aliejus pilstomas tiek į ekologiškas, minimalistines, tiek ir barokine prabanga alsuojančias pakuotes. Rengiami net geriausios pakuotės konkursai, kuriuose nugalėtojai skelbiami atsižvelgiant ne į aliejaus, o pakuotės išskirtinumą. Kartais pakuotė gali būti kelis kartus brangesnė už patį aliejų, tačiau kuriamas įspūdis dažnai atsiperka.

Aliejai Virgen Extra iš Ispanijos | Andalūzija. Virgen Extra

Ispaniški Virgen Extra alyvuogių aliejai | ©laimafoto

Virgen Extra “istorijų herojai”

Na ir žinoma – be istorijų niekaip. „Pažvelkit į sidabro spalvos butelį - šiam aliejui uogos buvo skintos per pilnatį, giedant La Palomą... Nedidelio ūkio šeimininkas pasodino alyvmedžių sodą gimus ilgai lauktam pirmagimiui... Ypatingai kartus aliejaus skonis liudija tragišką meilės istoriją...“ – tokių istorijų malonu klausytis, tačiau už jas irgi teks susimokėti.

Virgen Extra “eiliniai” parduotuvių lentynose

Ispanijoje daugiausia aceite de oliva virgen extra (ypatingai tyro) komercinės kategorijos aliejaus parduodama nedidelėse parduotuvėse ir... degalinėse. Išpilstyti į vieno ar net penkių litrų plastikinius butelius ir išrikiuoti prekybos salių lentynose jie net išoriškai mažai kuo skiriasi vienas nuo kito – panaši pakuotė, etiketė, panaši ir kaina. Tačiau tokį vaizdą ko gero pamatysite tik Viduržemio regiono šalyse, kuriose parduodama 80 % viso pagaminto alyvuogių aliejaus. Tikėtina tai bus vietinių gamintojų produkcija, pagaminta tame pačiame rajone, dažnai spausta iš prinokusių ir aliejingų alyvuogių, sumaišant kelių augintojų, skirtingų veislių alyvuogių derlių. Tokie aliejai atitinka Virgen Extra kokybės reikalavimus, yra kokybiški, pigūs ir įprasti daugeliui ispanų.

 

Nepirkite mums kavos, nusipirkite sau aliejaus!

Už mūsų kuriamas originalias istorijas ar už naudingą informaciją planuojant kelionę atsidėkoti galite pirkdami andalūzišką Virgen Extra aliejų mūsų el. parduotuvėje Lietuvoje.

Skaitykite kitas istorijas:

Ačiū, kad skaitėte! Jei patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo:

Prisijunkite prie mūsų sekėjų rato:

Previous
Previous

Apie alyvuogių aliejaus klastojimą

Next
Next

Apie alyvuogių sultis ir aliejų