Romėnai pradėjo Andalūzijoje auginti kviečius ir vynmedžius. Arabai išmokė auginti sodus, įdiegė drėkinimą, tobulino alyvmedžių auginimą bei aliejaus gamybą. Pagrindiniai šio regiono patiekalai valgomi šaukštu, todėl mitybos tradicija vadinama „šaukšto“ virtuve. Atlantas ir Viduržemio jūra, kalnai, derlingos lygumos ir drėgni slėniai – visą tai rasite nukėlę garuojančio puodo dangtį.
Nelaikome savęs kulinarijos ekspertais ar maisto kritikais. Bendraujame su tais, kurie išmano vietos virtuvę ir pasakojame ką iš jų sužinojome.
Naujausios istorijos
Aliejaus mados
Šiais metais madinga gerti alyvuogių aliejų Virgen Extra. Kourtney Kardashian, Beyonce, Gwyneth Paltrow ir Jennifer Lopez socialiniuose tinkluose pasakoja kaip jos kasdien „kalą po šotą“ aliejaus ką tik prabudusios (kai kurios geria prieš miegą...), o nusipraususios tepa Virgen Extra ant odos ir plaukų.
Fritintojo vadovas
Kaip tiksliai lietuviškai vadinti procesą kai produktas kepamas verdančiame aliejuje? Bulvytes gal ir ne gėda vadinti gruzdintomis, tačiau „gruzdinti“ žuvies ir jūros gėrybių gabalėliai skamba neskaniai. Todėl palieku ispanų kilmės barbarizmą - fritinimą.
Apie 1000 metų!
Manoma, kad tiek metų turi šie alyvmedžiai augantys netoli Casabermeja miestelio, Arroyo de Coche apylinkėse. Aplinkui auga ir daugiau, jaunesnių, tačiau šie medžiai labiausiai išsiskiria savo trijų kamienų stotais, kurių bendras perimetras daugiau nei 7 metrai.
Didžiausias pasaulyje DCOOP kooperatyvas
Visai šalia mūsų, šiaurinėje Antequera miestelio pusėje yra didoka pastatų grupė, kuri pažymėta pavadinimu DCOOP. Šis pavadinimas nedaug kam žinomas, tuo labiau, kad ir veikla sunkiai suvokiama – kooperatyvas, kuris mums asocijuojasi su garažų ir kolektyvinių sodų laikais.
Super Arbequina
Pasakodami apie Arbequina veislę turėsite dažnai naudoti tarptautinį būdvardį super. Pradėkim nuo to, kad ši veislė iš Katalonijos po visą Ispaniją išplito per super trumpą laiką. Prieš trisdešimt metų Arbequina augo tik kukliame 6 hektarų plote, o po penkiolikos metų plotai padidėjo 8 kartus, dar po dešimtmečio ir visus 10. Dėl tokio staigaus paplitimo pirmiausiai yra kaltas šios veislės tinkamumas superintensyviam alyvmedžių auginimui.
XXI amžius. Terraverne
Klausantis Andrés pasakojimo kyla mintis, kad jis taip pat sėkmingai galėtų suburti ir muzikos grupę. Pats būtų puikus multi instrumentalistas, muzikos ir žodžių autorius, Laura – simpatiška, savito balso vokalistė, Antonio – pašėlęs būgnininkas, o David – tylenis virtuozas bosistas. Visi puikūs muzikantai, sugebantys šiuolaikiniais instrumentais groti laiko patikrintą muziką – intelektualų lounge ir net džiazą. Tačiau muzikos pasaulis dar turės palaukti, nes Andrés suburtas kvartetas... spaudžia aliejų.
Karvės pergalė?
Istoriškai alyvuogių aliejus, kartu su kitais dviem produktais – duona ir vynu tūkstančius metų sudarė Viduržemio jūros regiono dietos pagrindą. Atrodytų, kad sveika mityba turėtų būti madinga ir populiari, tačiau pasaulyje plačiausiai išplito kiti du šios dietos komponentai – vynas ir duona, o alyvuogių aliejus savo įtaką išlaikė tik Viduržemio jūros pakrantėse.
Fui riebalai... kaip juos nuplauti?
Pamenate indų plovimo skysčio reklamą kur Villabajo ir Villarriba kaimai švenčia gamindami maistą, o po to plauna indus? Tas kaimas, kuris naudoja įprastinį indų ploviklį, šveičia indus visą naktį, o tas kitas, Villarriba - šliūkšteli kelis lašus reklamuojamo naujojo, greitai viską perskalauja vandeniu ir linksmai švenčia iki ryto? Visiškai paprasta, nepaliekanti abejonių reklama, jei ne vienas bet.
Kaip klastojamas Virgen Extra aliejus?
Alyvuogių aliejų gaminančios šalys masinei prekybai aliejų eksportuoja cisternomis. Toks aliejus, atkeliavęs į pardavimo šalį, geriausiu atveju yra supilstomas į butelius, ant jų suklijuojamos etiketės ir jis iškeliauja į prekybos vietas. Ar etiketėje nurodyta tikroji importuoto aliejaus kilmė, o svarbiausia - jo kokybės kategorija? Gal būt. O gal ir ne.
Reveransas alyvmedžiui
Manoma, kad alyvmedis pradėtas auginti 4000 metų prieš Kristų. Šis medis buvo gerbiamas įvairiose kultūrose, laikytas šventu. Jis simbolizuoja prisikėlimą ir viltį, visuotinę harmoniją ir taiką.
Ar aliejus genda ir kaip jį teisingai laikyti?
Teorija ir praktika įrodė, kad alyvuogių aliejus negenda. Laikant jį tinkamai - tamsioje, vėsioje vietoje ir gerai užkimštą, net ir po daugelio metų galėsite drąsiai pilti į keptuvę. Taip - alyvuogių aliejus yra konservantas ir ši jo savybė žinoma jau tūkstančius metų.
DUK apie mūsų parduodamą Virgen Extra alyvuogių aliejų
Atsakome į jums nuolat kylančius klausimus apie mūsų el. parduotuvėje parduodamą andalūzišką Virgen Extra alyvuogių aliejų.
Kaip derinti skirtingas Virgen Extra aliejaus rūšis su maistu?
Rudenį darosi vėsiau, tad norisi valgyti sočiau. O kad maistas būtų ir sotus ir sveikas, tam reikalui pasitelkite sveiką - augalinį riebalą – Virgen Extra alyvuogių aliejų. Jis tiks kiekvienai progai! Trūksta idėjų?
Virgen Extra alyvuogių aliejaus įvairovė
Tenka išgirsti, kad visi Virgen Extra aliejai yra vienodi, skiriasi tik jų kilmės vieta, pakuotė ir kaina. Taip tikrai nėra. Virgen Extra aliejaus įvairovę galima prilyginti vyno įvairovei.
Kas yra Virgen Extra alyvuogių aliejus?
Aukščiausios kategorijos aliejus, kurio cheminiai rodikliai atitinka aukščiausią standartą, o skonis ir kvapas neturi jokių defektų vadinamas Virgen Extra aliejumi. Jam spausti naudojamos alyvuogės yra švarios, sveikos, nuimtos jų nepažeidžiant ir per reikiamą laiką pristatytos į gamybą. Ką dar reikia žinoti apie Virgen Extra?
Receptas: Malagos salotos (ensalada malagueña)
Ko jau ko, bet andalūzams tikrai galima pavydėti gyvenimo džiaugsmo. Kaip jie krykštauja susitikę vienas kitą, kaip sugeba nepailstamai pliurpti apie paprastas nepaprastas gyvenimo smulkmenas, kaip natūraliai ir subtiliai drąsina ir palaiko vienas kitą komplimentais,- taip smagu to iš jų mokytis. Dar viena žavinti andalūzų savybė – paprastumas. Nereikia dalykų komplikuoti!
Apie aliejaus rūgštingumą
Pokalbiuose su mūsų aliejaus pirkėjais nuolat grįžtame prie to paties klausimo – kas yra aliejaus rūgštingumas. Šis aliejaus kokybės parametras ne visuomet suvokiamais teisingai.
Virgen Extra aliejaus naktis
Andalūzijoje nuolat vyksta kultūriniai - gastronominiai renginiai. Ir nors pandemijos metu jie buvo gerokai apriboti, net tuomet rasdavome būdų stebėti ruošiamą maistą, užuosti kvapus ir ragauti skonius. Apie vieną tokių pasakojame išsamiau.
Aliejaus koplyčia Malagos mieste
Malagos mieste, „Parroquia de Santiago“ bažnyčioje, kurioje net buvo pakrikštytas Pablo Picasso, galima aplankyti „aliejaus koplyčią". Ne tik aplankyti, bet ir paaukoti ten aliejaus butelį, kad jūsų prašymai danguje būtų išgirsti, o norai išsipildytų. Už šį reikalą atsakingos Skaistykloje esančios dvasios. O kad jos ir dieną ir naktį išgirstų aukotojo prašymus ir norus, koplyčioje turi niekada neužgesti žvakės.
Kiek kainuoja polifenolis?
Labiausiai rinkoje vertinamas ankstyvojo derliaus Virgen Extra alyvuogių aliejus (isp.cosecha temprana). Jam renkamos dar tik pradedančios nokti, žalios spalvos alyvuogės, o iš jų spaustas aliejus pasižymi geriausiomis savybėmis. Tokiame pusės litro aliejaus butelyje polifenolių gali būti tik 0,25 gramai, bet jų įtaka aliejaus kainai - tikrai reikšminga.